S dětmi v autě v bezpečí

  g+   sdílet  

Test rodinných vozů a dětských autosedaček 2012

Umístit tři či dokonce čtyři děti v autosedačkách do automobilu není jednoduché. Na trhu jsou až sedmimístné vozy, ne všechny ale umožňují snadnou přepravu více dětí. Vyzkoušeli jsme, jak jsou rodinné vozy vhodné pro početnější rodiny.

Nesnadný výběr

Mnozí rodiče se při úvahách nad koupí vozidla vhodného pro vícečetnou rodinu zabývají v souvislosti s autosedačkami především otázkou, zda je auto vybaveno dostatečným počtem isofixových úchytů a horních kotevních bodů top-tether. Test, při kterém jsme zkoušeli umístit tři dětské autosedačky do různých automobilů, ukázal, že problémů je více a ne každý rodinný vůz je pro velkou rodinu stejně vhodný.

Základní otázkou je vnitřní prostor vozidla, tedy to, zda se tři autosedačky do vozu fyzicky vejdou. Dále je třeba ověřit, zda výrobce vůbec takovou konfiguraci povoluje. V neposlední řadě přichází na přetřes praktické záležitosti, jako je instalace sedaček, což souvisí zejména s délkou bezpečnostních pásů vozidla. Vše dohromady pak výběr vhodného rodinného vozu značně omezí.

Tři děti vzadu neuvezete

Nacpat tři plnohodnotné dětské autosedačky na zadní sedadla většiny vozů je prakticky nemožné. U některých (byť pětimístných) vozů je dokonce použití dětské sedačky na prostředním zadním místě zapovězeno. Podobně je tomu i s umístěním sedačky na sedadle spolujezdce.

V testu jsme používali tři autosedačky reprezentující všechny věkové skupiny: Maxi Cosi Pebble s i bez základny (0+, do 13 kg), Britax Römer Duo Plus (I, 9–18 kg) a Cybex X Fix (II/II, 15–36 kg). Pokud se tyto tři sedačky do auta nevešly, použili jsme podsedáky bez zádové opěrky. Ty byste ale rozhodně neměli používat pro děti menší než 135 cm z důvodu ochrany při bočním nárazu a správného vedení bezpečnostních pásů. V testu se projevilo množství drobností, které znepříjemňují či znemožňují instalaci autosedaček – omezená délka bezpečnostních pásů vozu, špatně dostupné kotevní body isofix nebo omezení daná konstrukcí či manuálem konkrétního vozidla.

V popiscích jednotlivých testovaných vozů se dočtete, že sedm míst zdaleka nemusí znamenat, že do auta pohodlně naložíte až šest dětí. Grafické znázornění vám pak poradí, kolik míst ve voze je vhodných pro přepravu dětí v autosedačce a jak moc je to které sedadlo pro dětskou sedačku vhodné.

Ke stažení: odkaz.

Čtěte více: dTest

  g+   sdílet