Špičkový monitorovací a lokalizační systém = vyšší bezpečnost pracovníkům v podzemí

  g+   sdílet  

Výzva

Těžební a stavební společnosti neustále hledají nová řešení, jak efektivně sledovat své pracovníky v dolech a tunelech, s cílem zvýšit jejich bezpečnost v nebezpečných situacích. Dvě velké španělské společnosti požádaly společnost Bautel, která je činná mimo jiné i v oblasti telekomunikací, aby našla řešení s využitím stávající infrastruktury.

Photo ® Juha Simola

„Nainstalovat vlastní systém v tunelu dlouhém 25 km by bylo nemožné. S Ekahau trvalo pouze několik dnů zavést software umožňující lokalizaci na stávající Wi-Fi síti a tak zvýšit ochranu v případě nouze pro naše zaměstnance i vlaky.“ José Luis Santos, obchodní ředitel, BAUTEL

Řešení

Bezdrátové sítě jsou v těžebním průmyslu používány kromě standardních datových přenosů i pro hlasové přenosy (VoIP). Tyto sítě tvoří technologickou infrastrukturu i pro Ekahau RTLS řešení (Real Time Localisation Solutions). Základním prvkem je malé a baterií napájené zařízení (Wi-Fi tag) – Ekahau T301. To obsahuje i signální tlačítko. V případě nebezpečí, pracovník zmáčkne tlačítko a poplachový signál upozorní obsluhu nad zemí a zároveň uvede i přesnou polohu vyslaného signálu (přesnost 1-2m). Aktuální poloha i pohyb všech pracovníků vybavených zařízením (tagem), jsou ukládána do databáze a kdykoliv mohou být zobrazena na obrazovce monitoru. V případě havárie je poslední známá lokalizace uvedena na mapě, i kdyby došlo k výpadku Wi-Fi sítě v podzemí. Významně se tak zvyšuje možnost záchrany pracovníků.

 

Přínos

Okamžitým přínosem je přesná lokalizace v případě uvězněných osob v podzemí. Zde je čas kritickým faktorem a záchrana je výsledkem soustředění sil a energie do míst, kde jsou osoby „uvězněny“.

Ekahau systém ale může být také efektivně použit pro lokalizaci osob, které se musí pohybovat v nebezpečném prostředí nebo ke sledování pohybu v místech, pro které je nutné mít povolení, či která jsou zakázaná. Dalším přínosem je i možnost nasazení tagů pro měření teplot či vlhkosti v daném prostoru. Hodnoty jsou automaticky zapisovány v požadovaných intervalech – v případě překročení nastavených mezí jsou automaticky spouštěny příslušné stupně upozornění či alarmů včetně dalších aktivit (SMS, e-mail).

 

 

Výhody řešení

  • Rychlá a jednoduchá instalace. Cenově dostupné – nejsou nutné žádné další investice do infrastruktury .
  • Řešení využívá standardní Wi-Fi, žádné proprietární řešení.
  • Zvyšuje bezpečí razičských a stavebních pracovníků, kteří pracují v rizikovém prostředí podzemí v případě havárií či katastrof.

Výstavba železničního tunelu v severním Španělsku Photo ® Juha Simola

 

Použití

Ekahau aktivní Wi-Fi tagy komunikují v rámci bezdrátové sítě vysíláním signálů, které jsou řízeny softwarem (Ekahau RTLS Controller). Controller pomocí patentovaných algoritmů propočítává pozici pracovníka a předává ji dalšímu produktu – Ekahau Vision. Ekahau Vision je webovská aplikace, umožňující uživateli zobrazit poslední známou pozici pracovníka na mapovém podkladu objektu, dále umožňuje správu zpráv (funkce pager), editací reakcí na událost (alarm, e-mail. SMS) či export dat do dalších spolupracujících systémů (docházkový systém, zabezpečovací systém, kamerový systém, apod.).

Ekahau RTLS – rychlá a jednoduchá cesta, jak lokalizovat osoby a předměty.

Ekahau RTLS umožňuje odpovědným osobám učinit efektivní rozhodnutí, které zachrání životy.

 Na český trh dodává vyspělé řešení, které umožňuje sledování a lokalizaci předmětů či osob v reálném čase (RTLS) společnost d-Health s.r.o.. I toto řešení je založeno na technologii bezdrátové sítě Wi-Fi a lokalizačního software společnosti EKAHAU Inc.

  g+   sdílet