ŠETŘETE PENÍZE SPRÁVNÝM HUŠTĚNÍM!

  g+   sdílet  

uamk

 

Správných huštěním pneumatik ušetříte na palivu až 5 % 

„Kolik ti to bere?“ Oblíbená to zvídavá otázka, kterou pokládáme druhému motoristovi, abychom zjistili, zda jsme si vybrali dobře. Většinou přitom myslíme jen na samotný automobil. Ovšem na místě je přemýšlet i o pneumatikách.

Podle odborníků na tuto problematiku lze výběrem vhodných pneumatik a především jejich správným nahuštěním uspořit v celkovém součtu až 20 % paliva. Jak vybrat takhle úsporné „boty“ pro svůj automobil?

Při koupi plášťů jako první orientaci využijeme od listopadu loňského roku povinný energetický štítek, který musí být u všech nově prodávaných plášťů. „Na štítku je valivý odpor hodnocen písmeny A až G. Rozdíl mezi nejlepším a nejhorším hodnocením je přitom 0,66 litru paliva na 100 kilometrů,“ říká Jan Foltán z internetového obchodu Kupuj pneu.

Na nižší spotřebu lze také spoléhat u takzvaných eko pneumatik, při jejichž výrobě je kladen důraz na efektivní snížení valivého odporu. U pneumatik nenáročných na spotřebu by si však každý řidič měl ověřit také jejich další vlastnosti. Nízký valivý odpor totiž může mít za následek jiné jízdní vlastnosti, především prodlužování brzdné dráhy. Snaha ušetřit by tedy nikdy neměla převážit nad bezpečností.

Na spotřebu paliva mají vliv i rozměry pneumatiky. Uvádí se, že o 10 milimetrů užší pneumatika nám sníží spotřebu paliva o 0,1 litru. Podobně o spotřebě paliva rozhoduje také profil pneumatiky, který uvádí poměr šířky pneu k její výšce. Čím nižší profil, tím nižší by měl být i valivý odpor, a tedy i spotřeba pohonných hmot. Pamatujme ale, že rozměry pneumatiky by měly vždy odpovídat údajům v našem technickém průkaze.

Také si musíme být vědomi toho, že když v teplém počasí „dojíždíme“ zimní pláště, zvyšuje se spotřeba až o 10 %.

No a nikoliv na posledním místě je faktorem úspor správné nahuštění pneumatik. Spotřeba paliva se zvyšuje zvláště u podhuštěných pneu, které mají vyšší valivý odpor. Jen nepatrné podhuštění o jednu desetinu zvýší spotřebu paliva o 1 %.

Předepsanou hodnotu tlaku v pneumatikách nalezneme například na víčku nádrže. Přeměřovat bychom ji měli alespoň jednou měsíčně. Odměnou by nám pak měla být úspora přibližně 5 % paliva.

Takže, pamatujte, že správné obutí skutečně šetří vaše peníze.

Zdroj: uamk.cz

  g+   sdílet