Pozor – ukrást auto s Keyless systémem je snadné!

  g+   sdílet  

start_auto

Cebia upozorňuje na relativně snadnou možnost odcizení vozidla vybaveného Keyless systémem, který má řidiči poskytovat bez-klíčové otevírání a startování vozu.

Systém Keyless

- poskytuje řidiči maximálně komfortní přístup k vozu, aniž by musel brát klíč do ruky. Pokud je klíč v okruhu 1,5 metru od vozidla, vymění si s řídící jednotkou kódy a automobil se sám odemkne. Poté lze pouhým zatažením za kliku jakýchkoliv dveří nebo víka kufru vozidlo otevřít. Zůstanou-li dveře 30 sekund po odemčení zavřené, Keyless automobil opět uzamkne.

Nová technologie Q-Key umožňuje otevření a nastartování vozu beze stopy a bez použití násilí během pár vteřin. Nebezpečí se týká statisíců vozidel v ČR, protože technologií Keyless je vybaveno stále více vozů nejen prémiových značek.

„Podle našeho odhadu se na českých silnicích pohybuje přes 150 tisíc vozidel vybavených bezklíčkové otevírání a startování vozu, kteří netuší, jak snadné je odcizení jejich vozidla,“ říká Ing. Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Postup krádeže vozidla vybaveného Keyless systémem je jednoduchý a vyžaduje účast dvou lidí.

Jeden zloděj se speciální čtečkou (scannerem) se dostane do bezprostřední blízkosti majitele vozu, který má u sebe Keyless klíč k vozidlu a druhý s přijímačem signálu je v blízkosti auta. Technologie Q-Key umožní prodloužení signálu vysílaného klíčem až o 400 metrů a zloděj pohodlně otevře auto, stiskem startovacího tlačítka na palubní desce nastartuje a odjede. Vše proběhne naprosto bez kontaktu s vozidlem i jeho majitelem a tudíž beze stopy.

Martin Pajer zdůrazňuje:

„Jedinou obranou je kvalitní zabezpečení vozidla, nejlépe kombinací více forem. Pokud má majitel auta například automobilová skla označená bezpečnostním kódem, je to pro zloděje, který musí auto prodat vždy pod běžnou tržní cenou, značná komplikace. Musí totiž pak auto kompletně přesklít a to není levná záležitost. Navíc těžko sežene skla stejného roku výroby, jako je auto a každý pak běžným srovnáním data výroby na skle s rokem výroby vozidla pozná, že něco není v pořádku. Zloděj se proto takto označenému a mezinárodně registrovanému autu vyhne, jak vyplývá i z našich statistik. Bezpečnostní značení skel je vhodné kombinovat třeba se satelitním zabezpečením. Po odcizení vozidla například pomocí Q-Key technologie, nebo jiným způsobem, je pak možné auto snadno dohledat a vrátit zpět majiteli.“

Zdroj: Periskop.cz

  g+   sdílet