Tři způsoby, jak zabezpečit notebook na cestách

  g+   sdílet  

notebook cesta

Notebooky již jsou stejně výkonné jako stolní počítače. Navíc jsou lehké a tenké, a proto s nimi můžete vyrážet na cesty. Můžete s nimi cestovat letadlem, autem nebo jakýmkoli jiným dopravním prostředkem. Tato jejich velká výhoda s sebou přináší i velkou nevýhodu a tou je možnost odcizení dat, nebo rovnou celého notebooku.

Mezi základní prvky ochrany se počítá lidská ostražitost. To neznamená nic jiného než to, že svůj notebook budeme mít stále na očích, ne-li při sobě. I přes všechny vaše přípravy se může stát, že vám notebook bude přece jenom ukraden.

Proto doporučujeme před každou cestou, na kterou si berete váš notebook, věnovat krátký čas zabezpečení. Pokud tak neučiníte, v případě krádeže riskujete ztrátu osobních a finančních dat. Buďte proto opatrní a věnujte před každou cestou 5 minut svému notebooku a zabezpečte si svá data.

Zde uvádíme několik nejlepších tipů, jak zabezpečit informace ve vašem notebooku:

Chraňte informace. Pokud máte v počítači uloženo mnoho osobních a finančních informací, investujte do operačního systému zahrnujícího ochranu souborů. Systémy Windows 7 a Windows Vista obsahují nástroje chránící informace pomocí procesu zvaného šifrování. Jedná se o aplikaci Bitlocker.

Chraňte přenosný počítač pomocí složitého hesla. Jestliže s notebookem často cestujete, měli byste jej zabezpečit pomocí složitého hesla. Vyhledejte informace ve službě Nápověda a podpora vašeho počítače o přidání či změně systémového hesla. Postup pro vytvoření hesel, jejichž rozluštění bude pro hackery obtížné, ale která si snadno zapamatujete, najdete ve článku Vytvoření silného hesla a jeho vlastnosti.

Před cestou vytvořte zálohu. Před cestováním s přenosným počítačem vždy zálohujte informace. Finanční ztrátě související se zařízením se nemůžete vždy vyhnout, můžete však zabránit ztrátě informací. Operační systémy Windows 7, Windows Vista, Windows XP vám pomohou zazálohovat vaše informace např. na externí disk, USB disk atd.

Zdroj: Bezpečný internet

  g+   sdílet