Na konferenci INSPO 2014 dominovaly nejen mobilní aplikace

  g+   sdílet  

Technologické novinky určené pro lidi s tělesným, zrakovým, sluchovým či kombinovaným postižením, pro dyslektiky i osoby po mozkové mrtvici představila konference INSPO, kterou 15. března 2014 uspořádalo v Kongresovém centru BMI sdružení. Převažovaly mezi nimi mobilní aplikace. Konference zaznamenala rekordních 367 účastníků a účinkujících, zaznělo na ní 30 přednášek a v doprovodné výstavní části představilo svoje produkty a služby 23 vystavovatelů. Mezi ni i Auto–Staiger CZ s modelem Opel Meriva.

opel handy car 2

Například Remote Assistant stejnojmenné společnosti je aplikace, která umožní nevidomým lidem využívat zrak kamarádů nebo rodiny na dálku. Vzdálený asistent vidí video z mobilu nevidomého, zároveň jeho polohu na mapě a může mu poradit v jakékoli situaci.

Mobilní aplikace EDA Play, kterou představila společnost Raná péče EDA, je zaměřena na trénink zraku a jemné motoriky pro děti s kombinovaným postižením. Jiří Menšík z občanského sdružení Petit předvedl v premiéře VOX komunikátor. Tato aplikace bude dostupná zdarma díky podpoře Nadace Vodafone. Je určena pro základní alternativní komunikaci, primárně pomocí iPhone, ale bude ji možno použít i pro iPad.

Možnosti využití iPadů přiblížilo více přednášek. Podle zkušeností pracovnic Alfa Human Service práce s iPadem vede ke zvýšení kapacity lidí s handicapem v různých oblastech jejich disability – tréninku hrubé a jemné motoriky, koordinaci oko ruka, nácviku cílených pohybových vzorců a tréninku kognitivních funkcí včetně komunikace.

opel handy car 1

Účastníky s těžkým tělesným postižením velmi zaujala tzv. ústní myš, kterou vyrábí ostravská společnost Inteligentní kompenzační pomůcky. S pomocí tohoto modulu lze vytvořit inteligentní domácnost, kdy uživatel jen pomocí úst dokáže ovládat počítat, mobilní telefon, televizi, ventilátor, klimatizaci, osvětlení a další zařízení.

Prvně konference INSPO představila praktické využití nových poznatků, kterých bylo dosaženo v posledních letech v oblasti neurověd. Tomáš Zdechovský z neurolaboratoře v Hradci Králové předvedl mimo jiné zařízení na trénink dětí a lidí po autonehodách.

Nejvíce dotazů vyvolala ukázka možností Google Glass, kterou připravil Radek Šimko, jeden z nemnoha českých testerů této převratné novinky společnosti Google. Jde o zcela novou generaci osobní elektroniky. Svou konstrukcí připomínají brýle, nad pravým okem však mají skleněný hranol, který slouží jako displej. Lze je ovládat hlasovými příkazy nebo skrze touchpad v pravé části zařízení.

Živo byla také u stánků 23 organizací, které v doprovodné výstavní části předváděly svoje produkty a služby určené lidem s nejrůznějším zdravotním postižením. Poprvé se na této ploše objevil i automobil v úpravě pro vozíčkáře. Model Opel Meriva zde předvedla společnost Auto – Staiger CZ.

opel handy car

Součástí konference bylo také vyhlášení výsledků 10. ročníku literární soutěže Internet a můj handicap. První místo a cenu 10 000 korun od Poštovní spořitelny získal Jan Gregorek, tablet za druhou cenu rovněž nevidomá autorka Linda Albrechtová a tablet za třetí cenu převzala na vozíku Kristina Pochmanová.

opel handy car 3

 

  g+   sdílet