Začíná projekt Společně pro bezpečnost dětí. Zvýší bezpečnost dětí na základních školách

  g+   sdílet  

společně

Společně pro bezpečnost dětí je nový projekt, jehož cílem je přispět ke zvýšení bezpečného pohybu žáků ve škole i v jejím okolí. Základní školy mohou v rámci projektu získat finanční příspěvek ve výši 100 000 Kč na aktivity, které povedou ke snížení počtu úrazů ve školním prostředí anebo zdokonalení systému výchovy dětí k preventivnímu chování. 

Každá česká základní škola musí následovat celou řadu metodických pokynů a nařízení zajišťujících bezpečnost a ochranu zdraví dětí a žáků. I přes příjímání různých preventivních opatření a minimalizování rizik se příliš nedaří snižovat trend úrazovosti na základních školách. Ve školním roce 2012/2013 bylo ve školských zařízeních zaznamenáno 29 191 úrazů a dokonce i jeden úraz smrtelný. Podle Národního koordinačního centra prevence úrazů a podpory bezpečnosti pro děti při Ministerstvu zdravotnictví sice přináší zavádění efektivní prevence výsledky v podobě snížení dětské úrazové úmrtnosti, ale ve srovnání s nejlepšími státy Evropy je celková úrazovost na našich školách stále ještě dvojnásobná.

people crowd rush on modern city zebra crossing street

Tyto nelichotivé statistické údaje vedly společnost Goodyear Dunlop Tires Czech k myšlence realizovat projekt, který bude mít reálný dopad na život konkrétních škol. „Dlouhodobým cílem společnosti Goodyear je zvyšování bezpečnosti účastníků silničního provozu, a to nejen řidičů a jejich blízkých, ale také dalších aktérů, především pak dětí,“ říká Lenka Majková, marketingový koordinátor společnosti Goodyear. Během posledních let bylo spuštěno několik projektů zaměřených například na děti v mateřských školách (Goodyear Bezpečná školka) či na vzdělávání začínajících řidičů.

V letošním roce se společnost Goodyear rozhodla přispět za každou prodanou sadu vysoce výkonných pneumatik značky Goodyear částkou 100 Kč na projekty, které si základní školy samy navrhnou. Cílem programu je motivovat ředitele, učitele i žáky k zamyšlení se nad možnostmi a bezpečnostními riziky jejich školy a navržení projektu, který bude mít pozitivní vliv na ochranu zdraví a života žáků, a to buď přímými opatřeními nebo investicí do vzdělávání zaměřeného na prevenci. Projekty se proto mohou týkat jak dopravní výchovy, tak i organizačně technických opatření, ať už v podobě zajištění bezpečnějšího přecházení před školou, investicí do vybavení školy nebo například zakoupením reflexních vest či cyklistických přileb pro žáky. Záštitu nad projektem převzal BESIP, hlavní koordinační subjekt bezpečnosti silničního provozu v ČR. „Věřím, že se do projektu zapojí velké množství škol. Právě zajištění širokého zájmu mezi pedagogy, žáky a jejich rodiči o problematiku bezpečnosti silničního provozu je nutnou podmínkou pro trvalé snižování účasti dětí na dopravních nehodách, především těch se závažnými následky na zdraví,“ řekl o spolupráci Roman Budský, ředitel BESIP. Navíc BESIP vybere několik základních škol, které obdrží sadu reflexních doplňků.

Projektu se může zúčastnit jakákoliv základní škola se sídlem na území České republiky, která splní náležitosti registrace. Podmínkou účasti je zpracování návrhu projektu včetně přípravy dvouminutového spotu představujícího projekt. Obsah i forma videospotu je libovolná. Může se jednat o vtipnou scénku s dětmi nebo formálnější prezentaci projektu. O vítězných projektech, které budou oceněny finančním příspěvkem 100 000 Kč, bude rozhodnuto ve veřejném hlasování na facebookových stránkách společnosti Goodyear www.facebook.com/goodyear. Registrace do projektu a nahrávání soutěžních videí bude probíhat od 17. března do 18. května. Veřejnost bude mít možnost podpořit hlasem své favority v období od 1. dubna do 31. května. Vyhlášení vítězných projektů proběhne 2. června.

 

  g+   sdílet