Když kamerový systém, tak jaký, kam a za kolik?

  g+   sdílet  

484468513

Pamatujete si doby, kdy se objevily první atrapy policistů v obcích a městech? Všichni jsem se nad tímto „nesmyslem“ skutečně podivovali. Ale byl to účinný krok? Ano byl, zaručeně jsme jezdili, stále jezdíme, v těchto místech opatrněji než dříve. Podobně funguje viditelně instalovaná kamera nebo kamerový systém v areálech, provozech, v prodejnách i ve firmách. Ale obraz vám atrapa do vašeho počítače nebo mobilního telefonu nepřenese. V případě, že vám tento laciný psychologický efekt nestačí a místo atrapy kamery chcete důkazy nebo online přenos, tak si udělejte trochu jasno v základním dělení kamerových systémů.

Zabezpečení kamerovým systémem je v dnešní době přístupné úplně každému, a je pro ochranu firemního i soukromého majetku čím dál důležitější. DVR (digital video recorder), ke kterému jsou připojeny kamery, lze připojit k internetu a z jakéhokoli počítače sledovat svůj majetek na dálku. K jednomu DVR zařízení lze připojit 4,8,12 nebo i 16 kamer podle velikosti a členitosti prostoru, který si přeje majitel snímat.

Záznam z kamer se neustále ukládá na HDD (harddisk), z něhož se dá poté jednoduše přenést na jakékoli zařízení USB flash a přehrát v počítači. Menu v DVR je celé v českém jazyce, proto ani při nastavení systému nevznikají problémy. Spuštění nahrávání lze nastavit pouze při pohybu před kamerou, nebo může kamera daný prostor nahrávat neustále.

Kamery dle jejich použití dělíme na venkovní a vnitřní, obě tyto kamery mohou být ještě s nočním přisvícením (IR přisvícení) a pro nahrávání pouze přes den.

Kamery do vnitřního prostředí (do interiérů)

Tento druh kamer je speciálně konstruován, aby měl co nejmenší rozměry anebo byl v tzv. „antivandal“ provedení. Tyto kamery nejsou odolné vůči povětrnostním vlivům, jako je déšť nebo mlha. Miniaturní kamery se většinou používají pro sledování vstupních místností, prodejen, benzínových pump a podobně. Navzdory mnohdy skutečně malým rozměrům dokážou poskytnout velmi reálný obraz.

Kamery do vnitřního prostředí také můžeme rozdělit na obyčejné, nebo s IR reflektorem. Hlavní rozdíl je ve schopnosti pořizovat kvalitní obraz při snížených světelných podmínkách, nebo za úplné tmy. Tedy pokud chcete sledovaný prostor střežit i v noci, je vhodné právě vybrat kameru s IR reflektorem. Nejčastěji se v tomto případě používají tzv „dome“ kamery, neboli stropní kamery, které jsou jednak v antivandal provedení (odolávají mechanickému poškození – vhodné na diskotéky, bary, tělocvičny atp.) a mají zabudovaný IR reflektor.

Kamery do venkovního prostředí (do exteriérů)

Tyto bezpečnostní kamery jsou konstrukčně velice podobné kamerám do vnitřního prostředí, ale mají jednu zásadní konstrukční změnu, která je předurčuje právě k venkovnímu použití. Touto změnou je právě obal, který kameru obklopuje. Tento obal je většinou kovový, nebo z lehkých hliníkových slitin a díky této ochraně je dokonale odolný vůči povětrnostním vlivům. Elektronické součástky jsou tak hermeticky uzavřeny a nepronikne k nim nežádoucí vlhkost, která by je mohla poškodit. Dále je konstrukce těchto kamer obecně odolnější proti mechanickému opotřebení.

Tento druh kamer lze také rozdělit na kamery obyčejné a kamery s IR reflektorem. Obyčejné kamery tedy mají jen omezenou možnost snímaní obrazu za tmy. Venkovní kamery se zabudovaným IR reflektorem jsou pak v současné době tou nejvhodnější volbou při ochraně majetku. V sortimentu firmy GSM Alarmy jsou velice kvalitní kamery, jejichž obraz je čistý i při nočním snímání. U výběru takové kamery musíte vědět, jakou scénu bude kamera snímat a dle toho vybírat správný typ s odpovídajícím výkonem IR reflektoru. Prakticky to tedy znamená, že pokud chcete snímat vchod do domu na 5 metrů, tak je pro vás nejvhodnější kamera například s IR dosvitem 20 až 30 metrů. Pokud však budete chtít monitorovat dění v továrním areálu, nebo na rozlehlých prostranstvích, tak je vhodné zvolit kameru s IR dosvitem od 60 do 100 metrů.

Zvláštní skupinou kamer jsou tzv. PTZ otočné kamery. Tyto kamery mohou být opět obyčejné, nebo s IR reflektorem. Jejich hlavní předností je, jak již z názvu vyplývá, že jsou umístěny na servomotorech, které kameru natáčejí v libovolných směrech. Tyto kamery jsou obvykle vybaveny optickým zoomem, takže pomocí ovládače můžete ovládat jak směr otáčení, tak přiblížení na sledovaný objekt.

Kolik stojí kamerový systém?

Ceny kamerových systémů jsou pochopitelně závislé na jednotlivých komponentech. Pokud se jedná například o zabezpečení, kde bude za potřebí DVR zařízení s připojením k internetu, HDD 320 GB pro záznam, 2-3 kamery pro interiér, tak cena těchto komponent se pohybuje v rozmezí 13 500 až16 500 korun včetně DPH. Samozřejmě je nutné započítat i práci a ostatní spojovací materiál kdy se částka pohybuje od 2000 korun za materiál a od 3000 korun za práci techniků. Vše záleží na spotřebovaném materiálu a náročností instalace. Koncová cena se stanovuje po dohodě se zákazníkem.

  g+   sdílet