Nákup nemovitosti kde je zástava, co s tím?

  g+   sdílet  

100639806

Naše poradna obdržela od čtenáře tuto žádost o pomoc týkající se plánovaného nákupu bytu:

V budoucím měsíci budu jednat s prodávajícím o odkoupení jeho bytu. Na bytu vázne zástavní právo (potvrzeno KN), ovšem více mi systém neřekne. Majitel tvrdí, že se jedná o hypotéku, ve výši 2 000 000,- Kč, přičemž celková hodnota bytu je 2500 000,- Kč. Můžete mi doporučit nejvhodnější postup koupě, abych byl co nejméně ohrožen? 

Odpověď Mgr. Dora Boková:

K Vašemu dotazu ohledně koupě bytu se zástavním právem – pokud si vyžádáte placený výpis z KN, tam by mělo být i uvedeno o zástavu v jaké výši se jedná a ve prospěch koho.

Jinak pokud jde o nejbezpečnější postup – v prvé řadě by to chtělo vyžádat si potvrzení banky v jaké výši je aktuálně úvěr, který se váže k zástavě. Poté by byl asi nejlepší postup složit peníze do úschovy (banka, notář, advokát), vyžádat si od banky potvrzení, že po úhradě té konkrétní částky banka zašle na KN potvrzení o zániku zástavního práva, podepsat kupní smlouvu s následujícím postupem úhrady kupní ceny: po podpisu uvolnit částku bance na výmaz zástavy, po vyznačení vložky ohledně výmazu zástavy podat návrh na vklad (kupní smlouvy nejlépe také ponechat v úschově s povinností schovatele po zahájení řízení o výmazu zástavního práva podat návrh na vklad) a zbylou kupní cenu uvolnit z úschovy po zápisu vlastnického práva do KN ve Váš prospěch.

Řešíte též nějaký právní problém a nevíte si rady? Napište nám na poradna@svetvbezpeci.cz, pomůžeme vám.

Mgr. Dora Boková/ advokát

 

 

  g+   sdílet