V Česku se množí aktivity sprejerů. Za poslední čtyři roky přibylo nelegálního graffiti o 40 %

  g+   sdílet  

sprejeri_ilustracni_foto_SECURITAS

Aktivity sprejerů jsou v Česku stále častější, vyplývá z policejních statistik. Loni se stalo nejvíce případů evidovaného graffiti za poslední čtyři roky, jen ve srovnání s rokem 2011 se jedná o nárůst o téměř 40 procent. Škody pravidelně dosahují desítek milionů korun. „Zatímco boj proti graffiti na budovách a dalších objektech je obtížný, škody na odstavených vagonech, železničních depech a dalším drážním majetku se podařilo ve sledovaném období snížit o více než 50 procent. Věřím, že to ocení i cestující, kterým již sprejeři nebudou v takové míře vnucovat měřítka svého vkusu,“ říká Tomáš Mika ze společnosti SECURITAS, který pracuje jako šéf anti-graffiti týmu.

Tři minuty stačí sprejerům na posprejovaní vagonu

Sprejeři jsou organizovaní a k páchání trestné činnosti používají čím dál sofistikovanější metody. Navíc jsou neuvěřitelně rychlí. „Tři lidi jsou schopni během několika minut posprejovat celý vagon v délce pětadvaceti metrů. Každou noc na ně čeká na všech možných místech tisícovka odstavených železničních souprav, takže musíme být ještě rychlejší. I proto máme v našem týmu chlapy, kteří ovládají bojové sporty nebo mají vojenský a policejní výcvik. Všichni se samozřejmě orientujeme v problematice graffiti a celé subkultury writerů, což nám hodně usnadňuje práci, “ říká za SECURITAS šéf anti-graffiti týmu Tomáš Mika.

Proti sprejerům bojuje speciálně vycvičený anti-graffiti tým

Výrazné snížení majetkových škod v důsledku aktivit sprejerů potvrzuje i vedoucí oddělení bezpečnosti a nouzového plánování Českých drah Ota Zachariáš. „Hodně sázíme na prevenci, v čemž nám pomáhá náš anti-graffiti tým. Zatímco v roce 2011 jsme evidovali škody přesahující 27 milionů korun, v minulém roce to bylo již 8,3 milionů korun. Veškeré škody samozřejmě po pachatelích vymáháme. Je třeba připomenout, že evidujeme veškeré škody ze sprejerství, policii hlásíme škody většího rozsahu.“

Desítky sprejerů ročně skončí v rukou policistů, jsou mezi nimi i cizinci

Členové zásahové skupiny SECURITAS, která bojuje proti vandalismu a graffiti, má každoročně na kontě desítky fyzicky zadržených sprejerů, které následně předává policii. Mezi zadrženými nejsou jen Češi, ale také Dánové, Němci, Poláci nebo Španělé, a to od mladistvých až po dvaatřicetiletého ženatého muže, otce dvou dětí.

Se sprejery bojuje také pražský Dopravní podnik

S útoky sprejerů bojuje také pražský Dopravní podnik. „V loňském roce jsme vynaložili jen na odstranění graffiti z vozů metra částku 11, 2 milionů korun. I v tramvajích a autobusech se daří napravovat negativní dopady sprejerství za cenu vysokých nákladů, které se v souhrnu vyšplhaly zhruba na 5,5 milionů korun,“ uzavírá Aneta Řehková, tisková mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Zdroj: PČR

Zdroj: PČR

Zdroj: České dráhy

Zdroj: České dráhy

Co je graffiti a kdo jsou jeho tvůrci:

  • graffiti je součástí subkultury mladých lidí
  • motivací tvůrců je např. adrenalin, touha prosazovat svůj estetický názor bez ohledu na názor okolí, někdy může mít graffiti formu politického protestu
  • autoři graffiti si říkají writeři a volně se sdružují do crews, tedy jakýchsi skupin
  • writeři se podepisují, své podpisy označují jako tagy a mají formu „klikyháků“
  • graffiti je trestným činem bez ohledu na výši škody
  g+   sdílet