Na dovolenou bezpečně: nezapomínejte na zastávky

  g+   sdílet  

1334116-img-cestovani-dovolena-rodina_google

Pokud cestujete na dovolenou automobilem, neměli byste zapomínat na několik důležitých zásad, které vaše cestování nejen zpříjemní, ale pomohou vám se vyhnout mnoha situacím, ohrožujícím vaše zdraví, a někdy i váš život. Proto nezapomínejte na časté přestávky, pravidelný přísun jídla a tekutin.

Mnohdy je v úporných vedrech ve stísněném prostoru automobilů těžké zajistit, aby se nejen řidič, ale i spolucestující cítili pohodlně a plně se soustředili na jízdu. Nemalé problémy může zapříčinit cestování s dětmi či domácími mazlíčky, kterým je potřeba se věnovat, špatná klimatizace, ale i vidina brzkého příjezdu do místa dovolené. Každý řidič by měl znát tato hlavní pravidla pro cestování:

Správné naplánování cesty a dodržování přestávek

Při plánování cesty rozhodně nezapomeňte na přestávky na doplnění paliva. Odborníci
na bezpečnost silničního provozu doporučují přestávky každé dvě až tři hodiny, během kterých se posádka vozu důkladně protáhne a načerpá energii na čerstvém vzduchu.

Občerstvení

Dodržování pitného režimu a pravidelný přísun lehkých netučných jídel je jedním z hlavních faktorů pro váš zdárný dojezd do cíle. Buďte ale opatrní při konzumaci kávy a energetických nápojů, které rozhodně nejsou zárukou odstranění únavy.

Interiér vozu

Dostatečné větrání vozidla, případně klimatizování vozidla tak, aby rozdíl teplot byl cca 5, max. 10°C pomůže řidiči více se koncentrovat na jízdu.

Hlasitá hudba nebo telefonování

Proti únavě nepomůže, když si pustíte nahlas rádio, nebo budete telefonovat. Nabrat nové síly můžete na odpočívadlech podél vaší trasy nebo na čerpací stanici, kde si můžete na chvíli oddychnout a zotavit se na další cestu.

 

 

  g+   sdílet