Zloději pracují (nejen) v létě. Před vloupáním vás může ochránit i dveřní zvonek

  g+   sdílet  

Z dovolené se vracíme plní energie, ale doma nás může čekat hotová katastrofa. V období letních dovolených totiž vysoce roste riziko vloupání a vykrádaček. Nedejte zlodějům šanci! Kromě zámků a chytrých senzorů vás mohou v létě ochránit i technologie spojené s dveřními interkomy.

2N_LTE_Verso

Policejní statistiky ukazují, že k největšímu počtu krádeží dochází vždy během dovolenkové sezóny. Zloději přitom chodí málokdy jen tak naslepo. Obvykle si předem vytipují nějaký objekt a zjistí si co nejvíce o majitelích, přičemž neobejdou ani sociální sítě. Je proto velmi důležité uvědomit si, jaké informace sdílíte veřejně vy a členové vaší domácnosti. Informaci, že se chystáte na dovolenou, totiž může vypustit do světa na sociální síti i vaše dítě. Lehce si ji může přečíst kdokoli a pokud k tomu přidáte pár selfie z domova (např. z nějaké rodinné oslavy), zloději získají na pár kliknutí více informací, než kdyby dům sledovali týden.

Mobil místo klíčů

Jsou dvě věci, bez kterých určitě neopustíte dům, když jedete na dovolenou – klíče a mobil. Chytrý telefon však dnes již dokáže v některých případech velký svazek klíčů nahradit, stejně jako už dokázal nahradit kreditní kartu. Moderní přístupové jednotky, které jsou napojené na zámek dveří, například 2N® Access Unit Bluetooth, totiž umožňují elektronické otevírání s pomocí Bluetooth aplikace ve  vašem mobilu, která pro otevření dveří vyšle zabezpečený šifrovaný klíč. Vstup do bytu, do zahrady nebo do bytového domu stejně tak může hlídat třeba čtečka RFID karty nebo dokonce otisků prstu. „Chytré dveře“ toho však toho dokáží mnohem více.

Chytrý zvonek odradí „tipaře“

Inteligentní dveřní komunikátor neboli interkom již zdaleka není jen obyčejný zvonek. Moderní IP video interkomy, například 2N® IP Solo, 2N® IP Base a 2N® LTE Verso od českého výrobce 2N, mohou u vašich dveří nahradit bezpečnostní kameru. Interkom kromě živého náhledu na vašem mobilu umí například automaticky rozpoznávat pohyb před domem či bytem, a to díky nočnímu vidění i   v naprosté tmě, a dokáže na tento pohyb reagovat například přehráním výstražného zvuku nebo nějaké přednastavené hlášky ve stylu „Zdravím, jak vám mohu pomoci?“. Kamera může průběžně zaznamenávat obraz a archivovat klíčové momenty včetně zvuků z okolí, díky čemuž může nahrát zloděje ještě před samotnou akcí a bez masky. Dokáže také posílat upozornění o každém potenciálním narušení na mobil majitele spolu s fotkou nebo krátkým videem. Pokud vám pohled od dveřního zvonku nestačí, lze do interkomu připojit další externí bezpečnostní kameru, které monitoruje širší prostor.

2N_LTE_Base

Při využití mobilní aplikace (příkladem může být aplikace 2N® Mobile Video) můžete s návštěvníkem komunikovat přímo přes svůj smartphone, i když jste právě na opačném konci světa. V případě, že právě nemůžete přijmout hovor z interkomu u dveří, může se automaticky třeba po 15 sekundách  přesměrovat na další členy rodiny –  manželku, rodiče, děti. Člověk, který stojí před vašimi dveřmi, tak nemá nejmenší tušení, že nikdo není doma. Mluví přece do interkomu a kdosi mu odpovídá, což vyvolává dojem, že uvnitř přece jenom někdo je. Toto preventivní opatření působí jako solidní výstraha proti každému, kdo si přijde, jak se říká, pouze „ohlédnout terén“.

Když dům simuluje aktivitu

V konceptu chytré domácnosti můžeme na dálku ovládat různé části domu. Jedním z takových center domácí inteligence se může stát i odpovídací jednotka dveřního interkomu. Například jednotka 2N® Indoor Touch je zařízení, které nahrazuje sluchátko domovního telefonu v předsíni. Navíc funguje jako tablet připojený k síti, díky němuž můžete propojit více zařízení s jedinou mobilní aplikací a velmi snadno třeba rozsvěcet světla kdekoliv v domě, ovládat žaluzie, elektrické zásuvky, přehrávat hudbu v domácím audio systému, zavlažovací zařízení na zahradě a podobně. V mobilní aplikaci je možné jednoduše vytvořit scénář, kdy váš dům bude na základě časového plánu sám simulovat jisté aktivity a pro případné pozorovatele tak nebude „opuštěný“.

Ke vnitřní jednotce 2N® Indoor Touch lze připojit celou řadu produktů domácí automatizace, což vám v konečném důsledku může pomoci při šetření nákladů, protože umíte rozumně zapínat klimatizaci, topení, nebo ovládat automaticky světla a žaluzie – využívat inteligentně denní světlo a vypínat osvětlení v místnosti, kde právě nikdo není. Pochopitelně stále je zde možnost ovládat vše i manuálně, ale na to se příliš nespoléhejte. V návalu dovolenkových radovánek totiž určitě zapomenete „spustit simulaci“ a tmavý, tichý, opuštěný dům je jako pozvánka pro zloděje.

Rychlost rozhoduje

Pokud přesto dojde k nějakému narušení, senzory připojené na centrální panel mohou aktivovat poplach a vyslat varování na váš mobil, nebo poslat upozornění na vámi pověřené osoby. Umí také rovnou zalarmovat bezpečnostní agenturu nebo policii. Díky kamerovému systému a mobilu se můžete na dálku podívat domů a rychle ověřit, zdali se jedná o falešný poplach, nebo reálnou hrozbu, a podle toho postupovat dál.

V případě reálné hrozby je vždy důležitá rychlost, protože pokud jsou zloději přistiženi na místě činu, vznikne vám jen minimální škoda. Pokud se jim ale podaří prchnout i s lupem, škoda může být opravdu obrovská. Zloději nejsou hlupáci. Berou v první řadě cenné věci, které se dají dobře a rychle zpeněžit. Velmi dobře vědí, kde takové věci mají lidé obvykle doma skryté.

Bezpečnost svěřte profesionálům

Počet registrovaných trestných činů vloupání do bytů a rodinných domů v České republice se podle policejních statistik se dlouhodobě pohybuje kolem 5 až 6 tisíc ročně, a to i přes stále lepší zabezpečení našich domácností. Mnoho lidí ve snaze ušetřit pár korun zkouší různé malé domácí systémy a svépomocné instalace, jejichž funkce jsou značně omezené a nemusí fungovat vždy spolehlivě.

Zabezpečení domova je něco, co rozhodně nesmíme podceňovat, protože nás při nesprávném šetření může vyjít draho. Je vhodné spolehnout se na profesionály, kteří mají v daném oboru bohaté zkušenosti a znají tak všechna případná rizika a problémy. Rovněž je velmi důležité mít bezpečnostní systém propojen na policii nebo bezpečnostní službu, která umí zareagovat na alarm během několika minut. Není totiž nic horšího než sledovat na dovolené na mobilu, jak vám právě vykrádají byt, a vy s tím nemůžete nic dělat.

 

 

  g+   sdílet