Nezajištěná okna jsou pozvánkou pro zloděje

  g+   sdílet  

Mnoho obyvatel rodinných domů i bytů – a to nejen těch v nižších patrech – si neuvědomuje, jaké riziko představují okna z hlediska vloupání. Okna, případně dveře na balkony a terasy, jsou jednou z nejčastějších cest, kudy zloději do objektu vnikají. Tento způsob vloupání velmi často využívali i v nedávné sérií vloupání do domů v okolí Prahy. Zabezpečení oken a balkonů je výrazně podceňováno a zloději to dobře vědí.

zloděj

Nejhorší je samozřejmě ponechání okna otevřeného, nebo pootevřeného „na ventilaci“. Ani ve vyšších patrech byste neměli nechávat nehlídané okno otevřené. Zloději se nezřídka bez problému dostanou i tam, buď pomocí doneseného vybavení a nebo využijí žebříky či jiné předměty a nástroje, které najdou v okolí domu. Pokud tedy máte rodinný dům se zahradou, veškeré nářadí mějte uklizené a zamčené.

zámek

Pouze zavřít okno však nestačí. Zavřené okno dokáže zloděj během pouhých pár sekund otevřít aniž by způsobil hluk nebo okno jakkoliv poškodil. Existuje přitom několik jednoduchých a levných řešení. Prvním z nich jsou uzamykatelné okenní kliky, které nahrazují běžná okenní kování. V zamčeném stavu chrání okno před otevřením zvenčí. Podobným způsobem fungují také kliky s pojistkou. Další variantou jsou speciální okenní zámky vhodné pro nejrůznější typy oken, které navíc chrání i před násilným vypáčením okenního křídla. V neposlední řadě lze využít i jednoduché okenní alarmy, které při neoprávněném otevření okna či balkonových dveří spustí hlasitý alarm.

alarm

Všechny uvedené doplňky výrazně zvyšují odolnost oken proti vloupání. Zároveň mohou sloužit i jako dětská pojistka – zabraňují malým dětem v otevření okna a chrání je tak před pádem.

Se zabezpečením nejen pro okna Vám rádi poradíme v KLÍČOVÉM CENTRU. Na kompletní zabezpečení pro domácnosti i firmy se specializujeme už více než 25 let.

 

 

  g+   sdílet