Je potřeba používat zdravý rozum a nenechat se zbytečně stresovat

  g+   sdílet  

V dnešní „koronavirové“ době se často mluví o zdravotnících, hasičích či prodavačkách. Do práce ale pravidelně musí také řidiči. Nejen ti, kteří s kamiony brázdí Evropu a vozí třeba banány, ale také ti, kteří zavážejí supermarkety či doručují zásilky do firem a na soukromé adresy. „Nikde jsem se nesetkal s tím, že by příjemci podceňovali ochranu a prevenci,“ chválí disciplinovanost a ohleduplnost lidí Petr Železný, řidič společnosti Geis CZ ve vnitrostátní paletové přepravě.

 Jak se v současné době žije řidiči, který denně musí doručit desítky zásilek do firem i na soukromé adresy? Reagují na vás lidé jinak?

Řidič těžký chleba má, a to platí teď v době „koronavirové“ i po ní. Mám pocit, že lidé danou situaci berou zodpovědně a já osobně jsem se nesetkal s žádnými extrémy při předávání zásilky. Jezdím nejen po Brně, ale také po celé Jižní Moravě, takže mám možnost srovnání. Na venkově možná lidé berou nařízení lehkovážněji, překvapivě většinou věková kategorie 50+. Prostě jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš.

Máte teď víc práce?

Práce jde, dle mého názoru, téměř stejně. Ale struktura zásilek se změnila. Je mnohem více dodávek na soukromé adresy, které trvají řádově 2 až 3x déle. Vozíme mnohem více palet s lékárenským materiálem třeba dezinfekce. Některé typy zásilek naopak ubyly. Ale co vím od kolegů, celkově mají práce méně a v mezinárodní přepravě je situace ještě horší.

Kde a jak dezinfikujete kabinu auta – je to složité?

Kabinu auta dezinfikuji vždy po směně – volant, řadicí páku, ovládání světel…, abych druhý den sedal do čistého. Naštěstí jezdím sám, takže nemusím dezinfikovat před předáváním kolegům. Ale myslím si, že ani s tím nikdo nemá problém. Na depu se pravidelně před každou směnou dezinfikují například i „ještěrky“.

Bojíte se, že se nakazíte přes obaly zásilek?

Jednoznačně ne. Snažím se svým jednáním a chováním eliminovat rizika. Myslím, že je potřeba používat zdravý rozum a nenechat se zbytečně stresovat.

Jak se v těchto dnech jezdí po volnějších silnicích, jsou k sobě řidiči ohleduplnější?

Nic není černé ani bílé. Klidnější a pohodlnější provoz na silnicích je pro nás řidiče vykoupen prodlevami při předávání zásilek.

Jak se vás dotkla omezení provozu na čerpacích stanicích a odpočívadlech, třeba uzavřené občerstvení či toalety?

Mě nijak. Jídlo si vozím svoje z domova a dojezdové vzdálenosti nejsou tak dlouhé. Ale kolegové z mezinárodní přepravy nebo řidiči na hlavních trasách mezi pobočkami a centrálním překladištěm to mají mnohem těžší.

Jak řešíte hygienu po předání zásilky? Nosíte rukavice nebo používáte dezinfekci?

Já osobně preferuji dezinfekci. Vždy po předávce zásilky si v autě pořádně vydezinfikuji ruce. Gumové rukavice jsou spíš pro zdravotnický personál, složky integrovaného záchranného systému, pokladní v obchodech… My musíme přehazovat palety, balíky, přebírat peníze, každých pár minut skenovat telefonem čárové kódy nebo volat zákazníkům, což v rukavicích na dotykovém telefonu nejde… Dělat tohle všechno s rukavicemi je nekomfortní.

Geis umožňuje odmítnout převzít či předat zásilku, pokud není odesílatel nebo příjemce nemá rouškou či jinak zakrytý nos a ústa. Musel jste už takovou situaci řešit?

Naštěstí ne. Většina lidí se chová zodpovědně, roušky má a snaží se dodržovat potřebný odstup bez toho, že bych je na to musel upozorňovat nebo to po nich žádat. Ale jsem rád, že se nás firma snaží tímto způsobem chránit.

Chrání se příjemci a odesílatelé zásilek i jinak než jen předepsanými rouškami?

Nikde jsem se nesetkal s tím, že by příjemci podceňovali ochranu a prevenci. Někde mají dezinfekci, někde měří teplotu, většinou je zakázán vstup cizích osob do skladu.

Lidská tvořivost nezná hranic. S jakým nejzajímavějším řešením „à la“ rouška jste se setkal?

Nemůžu se pochlubit žádným vtipným nebo naopak odstrašujícím řešením roušky, ale viděl jsem chlápka v plynové masce z dob totáče. Úplně jsem si vybavil měření lebky, nosu a pocit, že pershingy (americké balistické střely z dob studené války pojmenované po generálu Johnu Pershingovi – pozn. red.) jsou nastartované proti naší krásné a vzkvétající socialistické vlasti.

Dokážete se na to dívat s nadhledem, a to je dobře. Máte ještě nějaký jiný zajímavý zážitek?

Zážitek? Celá dnešní doba je zážitek. Většinou ale negativní. Jediné pozitivum vidím v tom, že se zklidnilo a zpomalilo tempo života a že trávíme mnohem více času s rodinami.

 

 

  g+   sdílet