Český startup GoodVision představil aplikaci s umělou inteligencí do kamer Axis. Vytváří dopravní analýzy v reálném čase

  g+   sdílet  

Společnosti Axis Communications a GoodVision uvádějí nové řešení monitoringu dopravy v reálném čase. Aplikace GoodVision Live Traffic, která se nahraje přímo do kamer Axis vybavených procesorovou jednotkou hlubokého učení (DLPU), dokáže například rozlišovat a počítat až osm kategorií objektů, vyhodnocovat dopravní přestupky a vytvářet další statistiky. Díky tomu, že se analýza vytváří v koncovém zařízení, a nikoli na centrálním serveru, lze data snadno anonymizovat, ušetří se datový tok a celé řešení je úspornější.

GoodVision_Live Traffic_demo

Software pro monitoring dopravy společnosti GoodVision je nejnovějším přírůstkem v rámci otevřené aplikační platformy společnosti Axis (ACAP). Využívá IP kamery

AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE uvedené na trh v roce 2020. Tyto kamery jsou vybavené čipovou sadou, která se skládá z dedikovaného procesoru ARTPEC-7 a procesorové jednotky hlubokého učení (DLPU), díky níž se můžou snadno změnit v dopravní senzory.

Vyhodnocuje objekty, měří rychlost, počítá přestupky

GoodVision_Live Traffic

AXIS Q1615_AXISQ3255

Aplikace GoodVision Live Traffic je navržená pro IP kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE a umožňuje s pomocí umělé inteligence monitorovat a řídit dopravu v reálném čase.

Aplikace GoodVision v kamerách Axis dokáže v reálném čase vytvářet komplexní analýzu dopravní situace. K tomu patří například počítání vozidel ve stanovené zóně, měření přejezdu jedné či více čar, měření rychlosti a klasifikace objektů do 8 různých kategorií (například osoby, cyklisté, nákladní či osobní automobily a další). Data extrahovaná z vyhodnocení dopravní situace následně aplikace odesílá, aniž by bylo potřeba přenášet video, do cloudové platformy GoodVision Video Insights, kde je uživatel může analyzovat.

Chytrý monitoring dopravy – rostoucí byznys

Vytváření přesných dopravních statistik a detekce dopravních událostí v reálném čase je úkol pro každé město, které chce realizovat plán chytré mobility. Startupová společnost GoodVision, jejíž vývojové centrum se nachází v Praze, nabízí řešení videoanalýzy dopravy už od roku 2017. Spočívá v tom, že zákazníci odkudkoli na světě (nejčastěji dopravně inženýrské společnosti nebo městské dopravní podniky) odesílají záznamy a videostreamy z dopravních kamer do cloudové platformy GoodVision Video Insights, kde se s minimálním zpožděním vytváří dopravní analýza. Produkt GoodVison využívá v současnosti přes 3000 uživatelů v 6 světadílech, například společnost Florida Department of Transportation, města Kuala Lumpur a Singapur nebo ředitelství silnic Dánska, které využívá GoodVision jako stěžejní platformu všech dopravně analytických úloh.

Výkon se stěhuje do koncových zařízení

Nová aplikace GoodVision Live Traffic do kamer AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE posouvá celé řešení ještě o krok dál. Videoanalýza se totiž děje přímo v koncovém zařízení, a tak se ušetří náklady na přenos videa i zpracování v cloudu. Každá kamera funguje jako samostatný senzor s rychlou odezvou, který do cloudu posílá pouze anonymizovaná data. Vzniká tak stabilnější a rychlejší decentralizovaný systém se 100% ochranou osobních údajů, s jehož pomocí je možné nejen dopravu monitorovat, ale také v reálném čase řídit

Mezi klíčové vlastnosti aplikace GoodVision pro DLPU kamery Axis patří:

  • spolehlivá, detailní videoanalýza dopravní situace,
  • detekce 8 různých kategorií objektů, včetně doplnění o speciální druhy vozidel, například záchranky,
  • snadná instalace a konfigurace,
  • rychlá odezva v řádu milisekund – možnost využít systém k řízení dopravy v reálném čase,
  • nízké náklady na provoz (úspora za přenos dat a zpracování v cloudu),
  • lepší ochrana osobních údajů a soulad s GDPR.

Aplikace GoodVision Live Traffic je k dispozici jako software pro chytrá koncová zařízení už od 199 eur měsíčně. Kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE jsou k dispozici za doporučenou koncovou cenu 1299 eur a 799 eur.

Ukázku funkcí aplikace v živém YouTube streamu můžete zhlédnout na odkaze ZDE.  

 

  g+   sdílet