Jízdní kola jsou oblíbenou kořistí zlodějů, zabezpečte je před krádeží

  g+   sdílet  

Jízdní kola patří k nejoblíbenějším cílům zlodějů: pokud nejsou správně zabezpečena, lze je velice snadno ukrást. Stačí k tomu jen chvilka nepozornosti a nebo ponechat kolo jen na pár sekund odstavené bez dozoru. Zvláště oblíbená jsou mezi zloději drahá elektrokola, jejichž popularita v posledních letech prudce vzrostla. Ovšem ani „obyčejné“ kolo byste nikdy neměli nechávat bez dozoru nezabezpečené.

skladaci-zamek-BW-pouziti-3

Při každém odstavení kolo vždy uzamkněte, a to nejlépe přivázáním k pevnému předmětu – například ke stromu, masivnímu zábradlí nebo třeba sloupu. Pokud není k dispozici vhodný předmět, lze ve sklepě, garáži či u domu instalovat bezpečnostní kotvu, jejímž okem pak zámek provléknete. K uzamčení lze využít lankový zámek a nebo ještě lépe bezpečnostní řetěz, který nabízí výrazně vyšší odolnost proti přeříznutí či přestřižení. Zámek vždy protáhněte rámem i kolem.

Kolo je však potřeba zabezpečit nejen při jeho delším zaparkování, ale i při každém, byť krátkém, zastavení. Nevýhodou bezpečnostních řetězů je jejich velikost a vysoká hmotnost, kvůli kterým nejsou příliš vhodné pro převážení. Pro zabezpečení kol na cestách jsou proto vhodnější spíše lehčí lankové zámky, jejichž odolnost ale není příliš vysoká. Vyzkoušet můžete zajímavou alternativu k bezpečnostním řetězům: skládací zámky na kola.

skladaci-zamek-BW-pouziti-2

Skládací cyklozámky jsou tvořené plochými články z tvrzené oceli, takže nabízejí výrazně vyšší odolnost proti přeříznutí či přestřižení v porovnání s lankovými zámky. Oproti řetězům jsou lehčí a především velmi skladné. Po odemknutí je během sekundy složíte a zasunete do pouzdra, které jednoduše můžete vozit neustále připevněné na rámu kola – a nebo se bez problému vejdou i do toho nejmenšího batohu. Skládací cyklozámky jsou potažené odolným plastem, který zajistí, že se lak kola při manipulaci se zámkem nepoškrábe a neotluče. Součástí těla skládacích zámků je zámek buď na klasický klíč, na klíč s osvětlením pro snadnější odemykání za tmy a nebo jsou dostupné cyklozámky na číselný kód s nastavitelnou kombinací. Skládací zámky můžete mít po ruce nejen doma v garáži či ve sklepě, ale i na cestách, a budete tak mít jistotu, že vaše kolo bude před zloději vždy v bezpečí.

 

 

  g+   sdílet