Jakou zamykací vložku vybrat pro dveře do domu nebo bytu?

  g+   sdílet  

Kvalitní bezpečnostní vložka je nejdůležitějším bezpečnostním prvkem každých dveří. Pokud zrovna zloděj nevyužije snadnější cestu, třeba vloupání oknem nebo balkónem, o vstup se pokusí nejčastěji právě překonáním zamykací vložky ve dveřích. Dobrá zamykací vložka by proto měla poskytovat ochranu před nejpoužívanějšími technikami zlodějů.

AP4S Cylinder

Nejsnazší způsob, jak vložku překonat, je samozřejmě odemčení klíčem. Pokud se zloději podaří dostat ke klíčům a nebo si bez vědomí majitele nechat vyrobit jejich kopii, má vyhráno. Proto je důležité mít vždy a bez výjimky přehled o tom, kdo má vaše klíče. V případě ztráty klíče zamykací vložku okamžitě vyměňte. Vhodné je pořídit si navíc vložku s ochranou proti neoprávněnému kopírování klíčů. Takovou ochranu představuje bezpečnostní karta, která se ke vložce dodává. Jejím předložením musíte nejdříve prokázat, že jste skutečně majitelem vložky, opačném případě vám klíčař nesmí nový klíč vyrobit. Ještě lepší klíče pak mohou mít speciální profil a další unikátní bezpečnostní prvky (obvykle chráněné patentem a nebo značkou trademark), díky kterým je výroba klíčů technicky možná pouze u oficiálních partnerů distributora s příslušným vybavením. Jestliže zloděj klíče k dispozici nemá, pokouší se vložku odemknout jinými způsoby, jako je vyhmatání nebo bumping, případně ji zničit třeba vrtáním nebo rozlomením.

AP4S

Dobrá zamykací vložka by měla všem těmto technikám odolat. Takovou ochranu poskytuje např. bezpečnostní vložka AP4 S od největšího evropského výrobce vložek – italské společnosti CISA. Vložka má certifikaci pro 4. bezpečnostní třídu – tedy nejvyšší na trhu standardně používanou ochranu pro vstupní dveře do objektů jako jsou domy či byty. Vložka je dostupná v různých rozměrech a provedeních a lze tak najít vhodnou variantu pro prakticky libovolné dveře a zámky. Výhodou je možnost servisu, ale také sjednocení více vložek na stejný klíč. Můžete pak například odemykat jediným klíčem zamykací vložku a přídavný zámek ve vstupních dveřích, i dveře od garáže a od chaty. To je velmi praktické a vyhnete se zbytečnému tahání těžkých svazků klíčů.

Zabezpečení vstupních dveří rozhodně není radno podceňovat a zvlášť, pokud se zrovna chystáte na dovolenou a budete delší dobu mimo domov, zkontrolujte, zda jsou vaše dveře správně zabezpečeny. Je to investice, která se vám mnohonásobně vrátí.

 

 

  g+   sdílet