Jak je na tom váš počítač?

  g+   sdílet  

Nebezpečnost internetu pro nezabezpečený počítač stoupá téměř každým dnem. Množství virů vyskytujících se v síti je udivující a běžný počítač bez odpovídajícího zabezpečení nemá šanci obstát. Ještě horší je pak skutečnost, že internet možná pro vaše data není tou největší hrozbou. Jak je na tom váš počítač? Pro začátek si můžete projít následující desatero, které prozradí o vašem zabezpečení vše co budete pro začátek potřebovat.

Aktualizujete pravidelně svůj operační systém?

Určitě jde o položku, kterou není možné podceňovat, protože neaktualizovaný systém v počítači je mnohonásobně zranitelnější. Pokud nemáte nastaveny automatické aktualizace, rozhodně doporučujeme takové nastavení provést.

Chrání počítač aktuální antivir?

Odpověď na tuto otázku je možná ještě důležitější než u operačního systému. A pokud máte dojem, že investice do takového softwaru se nemůže vyplatit, zkuste alespoň některou ze zdarma dostupných variant. Třeba tyto: Avast! Home, AVG 7, NOD32 Standard Edition, AntiVir PersonalEdition Classic. V mnoha případech vám i takovéto sady mohou zachránit citlivá data nebo ušetřit spoustu starostí.

Jak odolný je váš firewall?

Jde o druhou nejdůležitější součást obrany hned po antiviru a tak se vyplatí věnovat výběru trochu péče. A podobně jako u antivirů, dá se i zde pořídit hodně muziky za velmi málo peněz. Nebo zdarma.Namátkou stačí zmínit řešení jako jsou ZoneAlarm, Sygate Personal FirewallJetico Personal Firewall a Norton firewall.

Jak zranitelný je váš uživatelský účet?

Ve své instalaci Windows se podívejte, zda máte aktivováno řízení uživatelských účtů  a především jak velká práva má účet pod kterým se do počítače přihlašujete. Pokud pro běžnou práci používáte administrátorský účet, je to chyba. Váš počítač je tak mnohem náchylnější k nechtěné instalaci ještě nechtěnějšího softwaru. Proto používejte jen účet běžného uživatele a pro administrátorské účty zvolte silné heslo.

Používáte silná hesla?

Zde už nejde jen o samotný počítač, ale třeba e-mailové účty a vůbec všechna data ke kterým přistupujete prostřednictvím nějakého hesla. Vybírejte vždy dostatečně dlouhé heslo, heslo obsahující čísla i písmena a pokud možno také speciální znaky. Dále vybírejte hesla s dostatečnou délkou. A samozřejmě nikdy nevybírejte hesla jako je jméno vašeho psa, značka vašeho auta nebo snadno zapamatovatelná řada kláves na klávesnici.

Máte hesla dobře ukrytá?

Poměrně často se totiž v praxi stává, že dojde k prolomení i dobře zabezpečeného systému jen díky, tomu, že si některý z uživatelů nalepí své heslo na monitor nebo jej uloží do souboru na ploše svého počítače.  Pokud si nejste jisti jak si s větším množstvím hesel poradit a nechcete je mít uložené v notýsku v trezoru, použijte některý z programů pro uchování hesel. Pak si stačí zapamatovat jen jedno a ostatní jsou chráněná některým z bezpečných šifrovacích algoritmů.

Víte co instalujete?

Nejsnazší cestou jak se škodlivé programy dostanou do počítače je jejich nainstalování samotným uživatelem. Proto doporučujeme vždy před jakoukoli instalací ověřit, kdo je autorem takového programu. Dokonce i v případě obyčejných her a další zábavy. Právě takové programy jsou osvědčeným zdrojem virů a dalších škod.

Zálohujete data?

V současné době již to naštěstí není nic složitého a pro bezpečnou zálohu můžete použít třeba externí pevný disk, datová úložiště, paměťové karty nebo alespoň vypálení na dvd. V ideálním případě pak kombinaci několika možností. Může s totiž velmi lehce stát, že důležitá data nepůjdou zachránit třeba po havárii pevného disku. Nebo nebude možné jejich odvirování jinak než kompletním smazáním. A takový data mohou představovat třeba celou databázi firemních kontaktů, účetnictví a projekty do budoucna.

Máte počítač pod kontrolou?

Pokud ne, tak téměř vše co bylo dosud napsáno bylo zcela zbytečné. Pokud svůj notebook necháváte bez dozoru v automobilu při návštěvě obchodního centra. Pokud jej necháváte v opuštěné kanceláři na stole, pokud jej máte doma na stole když jste o víkendu na chalupě, pak vaše data v bezpečí nejsou. A můžete o ně nejen přijít, ale také je poskytnout komukoli, kdo zrovna půjde kolem. Existují jen dvě možnosti. Buď takto počítač nikdy nenechávat, nebo jej mít zašifrovaný. Pak sice o svá data přijdete, ale alespoň se jich nezmocní nikdo jiný. Zkuste třeba některý z těchto programů.

Počítač nevyhazujte, prozradí o vás všechno!

Možná se váš život ani byznys na první pohled neodehrává v oblastech, kde by taková opatrnost byla zjevně na místě. Ale nemusí zde jít jen o zápletku ze špionážního filmu. Bohatě stačí když na svém počítači zapomenete třeba data o bankovních účtech nebo jiné důvěrnější informace. Případně fotografie ryze soukromého charakteru, nebo jen přístupy na sociální sítě a do e-mailů. V takové chvíli se může velmi rychle ukázat jak velkou chybou bylo odložit počítač do popelnice nebo bazaru. Zcela jistě se zde také nespoléhejte na smazání souborů jejich přesunutím do koše. Takto smazané soubory jsou totiž v počítači vcelku lehce obnovitelné a zvládne to i průměrný počítačový fanda. Jestli chcete mít jistotu, smažte své soubory alespoň něčím takovým, jako je program eraser, který data maže snad neobnovitelně.

Tím máme úspěšně zmíněno alespoň nejzákladnější desatero pravidel. Když ale chcete mít skutečnou jistotu, vždy se raději obraťte na profesionály a sledujte novinky a trendy v této oblasti.

  g+   sdílet