Slovenskem bez psa

  g+   sdílet  

Opravdu se příští rok budete na Slovensko muset vydat pouze bez svého strážce a mazlíčka? Dle informací, které se v poslední době objevují z okolí slovenského ministra zemědělství Ľubomíra Jahnátka to přesně tak vypadá. Podle slov jeho mluvčí pro ČT24: „Už bylo opravdu neúnosné sledovat, kolik lidí bylo v poslední době napadeno.“ Obvyklým zdůvodněním je i prohlášení ve smyslu: „Většina obyvatel s takovým opatřením souhlasí“. K tomu lze jen dodat, že většina občanů doma psa nemá a tohle prohlášení je možné přilepit k téměř jakémukoli zákazu a omezení. Což ostatně podobní milovníci zákazů s oblibou dělají.

Moskevský strážní pes

foto: zdroj

Co přesně ministr chystá?

Pozoruhodné však je, že návrh vůbec neřeší například problematiku psích kříženců, a to ani bojových plemen. Na rozdíl od čistokrevných plemen jejichž chov chce lidem znepříjemnit a chovatele samotné obtěžovat sadou pravidel která v praxi absolutně nic neřeší. Nová pravidla mají zcela zakázat chov plemen Bandog a Pitbul. U dalších 13 plemen se pak má jednat o požadavek na kynologický výcvik majitele a dokonce i schválení místa pro chov a jako vylepšení nakonec ještě blíže nespecifikovanou kontrolu příslušnou obcí.

Zakázaná a pronásledovaná plemena

Mezi plemena vsazená pod tuto úřednickou perličku patří například anglický buldok, plemeno které by z nadměrné agresivity podezíral asi jen málokdo. Dalším kouskem je pak Moskevský strážní pes, tedy plemeno, které má jako součást svého standardu velmi přísná pravidla pro poslušnost a rozhodně nejde o psa, který útočí pro legraci. Dále Brazilská fila, Jihoruský ovčák a další psi.

Kříženci bez omezení

Oproti tomu má být zcela bez problému chov kříženců jakýchkoli bojových i služebních plemen. Tedy psů, kteří patří podle vyjádření mnoha kynologů k těm nebezpečnějším a hlavně nepředvídatelným. Jak bude ministerstvo reagovat na psy chované bez papírů, které bude jejich majitel vydávat za křížence, nebo co udělá ve chvíli, kdy chovné stanice začnou místo Pitbula chovat nové plemeno pojmenované například Slovenský pit, o tom se ministerstvo také nezmiňuje a dle dostupných informací ani neuvažuje. Těžko se pak dá dospět k jinému závěru, než že celá akce je jen tím co někteří volení zástupci nazývají politikum. Zjednodušeně řečeno snaha zalíbit se voličům.

Kdy to vypukne?

Pokud se úředníkům vše „podaří“ mohou restrikce vstoupit v platnost již v dubnu příštího roku. Součástí má být také možnost nechat dožít zvířata narozená před platností zákona, ale za podmínky jejich kastrace. Pokud se s takovým opatřením majitel nesmíří, musí své psy dostat z území Slovenska do tří měsíců. A jak už bylo řečeno, psa zakázaných plemen si na Slovensko nevezmete ani jako společníka na dovolenou.

A teď si dáme něco pro uklidnění, třeba www.mujhrdina.cz Přejeme příjemné počtení. Případně si jeden z příběhůl těchto hrdinů můžete přečíst zde: odkaz.

 

  g+   sdílet