Jak se ukrýt na internetu

  g+   sdílet  

Vzhledem ke stále stoupajícímu množství nejrůznějších technologií jejichž jediným cílem je sledovat každý krok na internetu se samozřejmě objevuje také potřeba přesně opačná. Potřeba svoji identitu a soukromí skrýt, zamknout a nepouštět si do počítače a pohybu na internetu nikoho cizího. Ať už je tím slídilem nějaká státní instituce, soukromá firma, zaměstnavatel nebo kdokoli jiný.

TOR

Dnes se alespoň krátce podíváme právě na jeden z nástrojů, které mohou alespoň částečně soukromí ochránit a anonymitu zachovat. Je jím poměrně spolehlivý a kvalitní nástroj zvaný TOR. Název vznikl jako zkratka celého názvu The Onion Router. Ten také nejlépe popisuje základní funkčnost celého systému. Síť routerů přeposílajících si mezi sebou velmi dobře zašifrované požadavky uživatelů a na ně navazující data. A to vše v několika vrstvách, proto ta cibule. Cílem celého několikanásobného přeposílání a šifrování je právě ona bezpečnost a anonymita výrazně ztěžující možnost odchycení předávaných dat a jejich přečtení. Podívat se můžete také na video znázorňující systém a funkčnost celého TORu. Případně ještě lépe do dokumentu TorDesign.

Další zdroje

Pokud se chcete dozvědět víc, doporučujeme navštívit ještě třeba tyto stránky: http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=tor.security-portal.cz/ nebo Tor Project. Případně také wikipedii.

  g+   sdílet