Význam hasicích přístrojů v automobilu

  g+   sdílet  

uhas II

Náhradní pojistky, žárovky, zvedák, náhradní kolo, klíč na kola, výstražný trojúhelník, lékárnička, reflexní vesta. To jsou všechny prvky povinné výbavy, která má být součástí každého automobilu. Jedna velmi užitečná věc tam ale chybí. Přijdete na to, co to je? Je to hasicí přístroj.

Už delší dobu není hasicí přístroj součástí povinné výbavy motorového vozidla, přesto ho stále poměrně velké množství lidí v autě vozí. Možná je to proto, že se v průběhu let, kdy součástí povinné výbavy byl, ukázal jako velice užitečný. Nechme mluvit čísla. V minulém roce při požárech v dopravě zahynulo 42 lidí. O rok dříve to bylo 51 případů. Tragické prvenství drží rok 2006, kdy zPožár vozidla postupuje velmi rychle, celý vůz může být ohněm kompletně zničen během dvou minut, proto je důležitý včasný hasební zásah. Nechráněný člověk v požáru přežije pouze několik vteřin, a i kdyby přežil, každá popálenina je zásah do celého zbytku života. Pokud se něco takového stane i Vám, neprodleně volejte 112 nebo 150 a dále postupujte podle pokynů operačního důstojníka.

uhas I

Už delší dobu není hasicí přístroj součástí povinné výbavy motorového vozidla, přesto ho stále poměrně velké množství lidí v autě vozí. Možná je to proto, že se v průběhu let, kdy součástí povinné výbavy byl, ukázal jako velice užitečný. Nechme mluvit čísla. V minulém roce při požárech v dopravě zahynulo 42 lidí. O rok dříve to bylo 51 případů. Tragické prvenství drží rok 2006, kdy zemřelo 132 lidí.

Do automobilů je všeobecně doporučován 1-2 kg hasicí přístroj. Všeobecně nejvhodnější přístroj do vozidla je práškový hasicí přístroj. Lze použít i pěnový přístroj nebo přípravek ve spreji, ale u těchto výrobků hrozí, že v zimě zamrznou. Přístroj umístěte co nejblíže k řidiči, nejvhodnější je uchycení k podlaze pod jedním z předních sedadel nebo schránka před spolujezdcem.

Když je hasicí přístroj po ruce, lze ho použít i jinak, než k jeho primárnímu účelu. Například s ním můžete vyrazit okno, když se vám vzpříčí dveře. 

Hasicí přístroje musí mít platnou revizní známku, aby bylo jasné, že přístroj je v pořádku. Revizemi hasicích přístrojů v roce 1990 začínala i rodinná firma UHAS – servis hasicí techniky. V počátcích se firma specializovala pouze na revize hasicích přístrojů a požárních hydrantů. S postupem času se portfolio firmy rozšířilo ještě o prodej hasicích přístrojů a zboží souvisejícího s požární ochranou a revize dveří a klapek, služby odborně způsobilé osoby v požární ochraně, včetně vypracování požárně bezpečnostního řešení staveb. Firma dále provádí kompletní opravy hasicích přístrojů, drobné instalatérské práce a odbornou montáž hasicích přístrojů a požárních hydrantů. UHAS je odborníkem na aplikaci požárních materiálů firmy Promat (ucpávky, prostupy, apod.).

 

 

  g+   sdílet