Sezónní záchranářské cyklohlídky opět v provozu

  g+   sdílet  

zachranka I

Se stoupající oblibou cyklistiky stoupá i počet výjezdů pražských záchranářů. Zatímco v roce 2012 ošetřily posádky Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy celkem 276 cyklistů, v loňském roce evidujeme 426 ošetřených. Tento počet představuje navýšení úrazů o 54 procent!

Ve stavu vážného ohrožení života bylo z těchto případů v roce 2012 převezeno do zdravotnických zařízení 14 pacientů. Vloni, kromě shodného počtu vážných zranění, dokonce 2 cyklisté na následky zranění zemřeli. Nejčastěji dochází ke zranění hlavy a končetin. Kromě neznalosti pravidel silničního provozu a nedostatečného používání ochranných pomůcek, patří mezi příčiny nehod i často chybějící dospělý dozor dětských cyklistů. Jejich zvyšující se počet komplikuje v metropoli hustou dopravu, vymezené trasy na cyklostezkách bývají přeplněné. Překážky bránící vjezdu vozidel však brání i vjezdu našich záchranářských posádek a tím navíc často prodlužují dojezdové časy ke zraněným.

V roce 2012 proto zařadila pražská záchranka do svého provozu zkušební záchranářskou cyklohlídku na elektrokole. Tehdy od dubna do září ošetřili záchranáři na elektrokole na cyklostezkách a v centru Prahy 35 pacientů, z toho 3 byli předáni výjezdové skupině k dalšímu ošetření a převozu do zdravotnického zařízení. Zbývajících 32 pacientů ošetřila cyklohlídka a nemusela být přivolána posádka sanitního vozu. Vloni nebyla z finančních důvodů cyklohlídka provozována.

Na základě letošní nabídky firmy Mercedes-Benz Česká republika s.r.o. využila pražská záchranka možnosti bezplatného pronájmu 2 elektrokol a od 1. května budou dva záchranáři ve 12ti hodinových směnách monitorovat na elektrokolech centrum města a definované trasy cyklostezek. Stejně jako v roce 2012 budou plně vybaveni pro poskytnutí odborné první pomoci, včetně automatického externího defibrilátoru (AED).

Elektrokolo zn. Smart ebike má dojezdovou vzdálenost při podpoře šlapání 100km, dosahuje rychlosti až 25 km/h, ke 100% nabití baterie je zapotřebí 5hodin, nosnost kola je 114kg. Pohyb cyklohlídek bude sledován systémem GPS Tracker.

zachranka II

 

zachranka III

 

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

  g+   sdílet