80 % IT administrátorů se obává útoků přes mobilní zařízení

  g+   sdílet  

489773775

Průzkum se zaměřuje na nové hrozby vyžadující nové bezpečnostní podnikové strategie

Společnost GFI Software přední poskytovatel infrastruktury pro malé a středně velké podniky (SMB), zveřejnila zjištění globálního nezávislého průzkumu zaměřeného na očekávaný vliv zvyšujícího se počtu zařízení s internetovým přístupem na podnikové sítě. Respondenti průzkumu, kterými byli IT administrátoři z SMB podniků do 250 zaměstnanců, citovali především zejména ohrožení existujícími i doposud neznámými hrozbami zejména ze strany mobilních zařízení, které výrazně zvyšují portfolio prostředků připojených do jejich podnikové sítě.

Průzkum provedený analytickou společností Opinion Matters a zadaný firmou GFI Software ukázal, že rostoucí počet těchto zařízení má v SMB společnostech významný vliv na nárůst bezpečnostních hrozeb, zvyšující se výzvy v oblasti správy zařízení a celkově nárůst nákladů na správu IT.

78161708

Odborníci očekávají, že počet zařízení připojených do internetu poroste radikálně až do roku 2020, přičemž analytická společnost Gartner odhaduje, že do podnikových sítí bude tou dobou globálně připojeno až 26 miliard prostředků. To vytvoří miliardy nových nezabezpečených koncových bodů, které vygenerují nové vektory útoků zaměřené na napadení samotného zařízení či získání přístupu do podnikové infrastruktury.

Pokud měli uvést alespoň jeden negativní vliv, 96,5 % všech dotázaných jako největší obavy z tohoto trendu uvedlo přerušení fungování podnikové IT infrastruktury. Více než polovina (55 %) se obává toho, že tímto se jejich IT infrastruktura vystaví novým bezpečnostním hrozbám a že existující bezpečnostní hrozby se rozšíří na větší počet zařízení. 30 respondentů uvedlo, že to povede ke zvýšení rozpočtů na IT a 26,7 % uvádí, že zejména dojde k posílení oblasti správy zařízení. 14 % očekává, že velkou výzvou se stane patch management provozovaný na více platformách.

122578695

„Výsledky průzkumu ukazují, že záplava internetových zařízení zcela transformuje podnikovou bezpečnost, protože i standardní osobní zařízení zaměstnance se může stát zdrojem značných rizik pro celou firmu, pokud jsou připojeny k internetu bez správné ochrany,“ řekl Sergio Galindo, generální manažer obchodní jednotky pro infrastrukturu ve společnosti GFI Software. „S miliardami zařízení připojených k internetu jsou organizace vystaveny nebezpečí prostřednictvím miliard nezabezpečených koncových bodů, jež mohou napadnout jejich sítě. Klíčové sdělení je jasné: IT organizace musejí v nynějším věku mobilních zařízení efektivně plánovat tak, aby adekvátně zabezpečily operační systémy, aplikace a podporu softwarových aktualizací.“

452087681

Změna pro správu IT

Každá nová moderní inovace vyžaduje adaptaci na nové technologie – tedy nejen využít jejích výhod, ale také připravit se na nové problémy, které s ní nevyhnutelně přicházejí. A stejné je to s mobilními zařízeními: 78,6 % IT administrátorů očekává, že se v důsledku tohoto trendu změní jejich bezpečnostní postupy. Mezi těmito změnami téměř jedna třetina dotazovaných očekává, že bude muset upravit bezpečnostní politiku v oblasti konektivity na pracovišti.

Vyšší mobilita: nebezpečí před námi

Stále větší role, jakou hrají mobilní zařízení v životech zaměstnanců, je spojená i s vyššími bezpečnostními riziky pro organizace. Podle 81,7 % respondentů se rizika z mobilních zařízení začínají stávat akutní a mobilní zařízení se v dnešní době mohou potenciálně stát zdrojem nejvyššího rizika.

Postavit zeď

Existující anti-spamové, antivirové a anti-malwarové infrastruktury nemusejí stačit v boji proti celé řadě hrozeb, kterým jsou vystaveny koncová mobilní zařízení. Při dotazu na prioritní oblasti bezpečnosti, 45 % IT administrátorů by se nejvíce zaměřilo na firewally, 35,7 % na správu mobilních zařízení a pouze 18,7 % by se zaměřilo na antivirové systémy.

Zdroj: GFI Software

  g+   sdílet