Bytaři kradou i bez páčidla. Stále vyšší škody způsobují pomocí jemných metod

  g+   sdílet  

97430580

Zloději loni způsobili obyvatelům domů a bytů škody na 185 milionů korun, aniž by často došlo k vloupání v pravém slova smyslu. „Do karet jim hraje nedbalost lidí, kteří nezamykají a nechávají otevřená okna. Jiní zase spoléhají na lidskou důvěřivost a vydávají se za měřiče plynu nebo různé opraváře. Sofistikovanější zloději umí používat tak zvanou SG metodu, pomocí které si otevřou dveře do vašeho obydlí, nakradou si a někdy za sebou dokonce i zamknou,“ shrnuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

103577047

Čím obyčejnější lidská chyba, tím horší následky

Ať už zloději použili jakékoli nenásilné metody, v roce 2013 způsobili škody na majetku téměř o 50 milionů vyšší než v roce předchozím. „Lidé často zlodějům vyloženě nahrávají. Pamatuji na případ, kdy zloděj vykradl obyvatelku jednoho bytu během krátké chvíle, kdy zrovna vynášela koš. Prostě nechala přivřené dveře, protože se jí nechtělo kvůli několika minutám nepřítomnosti znovu odemykat. Předsíň je sama o sobě velice lákavá: oblečení, boty, klíče od auta s dálkovým odemykáním, které prozradí svoji polohu. Nedovřené okno je také hodně častá nedbalost, zkrátka čím obyčejnější chyba, tím horší následky,“ říká Ivan Pavlíček, ředitel firmy NEXT.

459021293

K vniknutí stačí 30 vteřin a snadno vyrobitelný univerzální klíč

Páčidlo, vrtačku nebo jiné obvyklé postupy násilného vniknutí nahrazuje některým zlodějům SG metoda. K nenásilnému vstupu do bytu či domu potřebují zhruba 30 vteřin a speciálně upravený univerzální klíč, který si snadno vyrobí. „Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře SG metodě neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější. Ochrana majetku totiž začíná bezpečnostními dveřmi. Navzdory stále častějšímu používání jemných metod totiž stále platí, že nejvíce krádeží se uskuteční po násilném vniknutí do obydlí,“ podotýká expert na zabezpečení Ivan Pavlíček.

490201793

Triky na důvěřivé lidi a psychologický nátlak

Zloději mají i další fígle, jak vás vykrást, aniž by nutně muselo dojít k vloupání: psychologický nátlak, jemuž podléhají zejména důvěřiví senioři. Zloděje si pak nevědomky vpustí přímo do bytu. „Jde vlastně o další formu krádeže za přítomnosti obyvatel. Nechají se nalákat třeba na předání výhry, výhodný nákup zboží nebo prosbu o pomoc po havárii vozidla. Vhodné je odmítat i neočekávané návštěvy různých opravářů a raději si ověřit jejich totožnost u dané firmy,“ uzavírá Ivan Pavlíček.

488807835

 

  g+   sdílet