Originální klíč, nebo duplikát? Vyplatí se investice do značky?

  g+   sdílet  

Provozoven nabízejících výrobu klíčů je v současné době mnoho. V nabídce je nepřeberné množství různých druhů klíčů, od různých výrobců a různých cenových relací. Jak si vybrat? Záleží na tom, kde si klíč necháte vyrobit? Je rozumné rozhodovat se podle nejnižší ceny, nebo Vám investice do klíče známé značky zajistí lepší kvalitu? A jak je to s kopírováním klíčů? Jsou duplikované klíče horší než originály, nebo ne?

Pokud Vás zajímají odpovědi na uvedené otázky, pak je tento článek určen právě Vám. V poslední době se v médiích objevila varování před pořizováním duplikovaných klíčů obsahující různé zavádějící a nepravdivé informace.

Ladislav Beránek, ředitel KLÍČOVÉHO CENTRA H&B Group, s více než 20-letou praxí v klíčařském oboru, by proto rád shrnul problematiku kopírování klíčů a uvedl na pravou míru některé zavádějící a nepravdivé informace, se kterými jste se mohli setkat.

KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group s. r. o. patří k největším dovozcům a prodejcům kompletního klíčařského sortimentu na českém a slovenském trhu. Již od počátku své existence je zde výhradním distributorem italské společnosti Silca, která má již více než 40-letou tradici ve výrobě polotovarů klíčů a prodeje strojů a softwaru pro výrobu klíčů. Díky důrazu na kvalitu svých produktů (je např. držitelem mezinárodní certifikace kvality ISO 9001) patří k předním celosvětovým distributorům tohoto sortimentu.

Podívejte se video, kde Silca obletěla celý svět.

Jak je to tedy s kopírováním klíčů?

Je pravda, že provozoven nabízejících výrobu klíčů je v současné době mnoho a kvalita jejich práce i výrobků může být různá. Vybrat si dobrého a ověřeného klíčaře se rozhodně vyplatí. „Není ale pravda, že pokud chcete mít jistotu, že Vaše klíče budou kvalitní, musíte si pořizovat výhradně originální klíče, či si pořizovat pouze cylindrické vložky s ochrannou kartou, na niž se váže výroba klíčů. Právě naopak, kopii klíče můžete pořídit ve stejné kvalitě jako originál,“ říká Ladislav Beránek z KLÍČOVÉHO CENTRA H&B Group.

Co je podstatné: kvalita polotovaru a kvalita vyřezání

Na čem především záleží to, zda bude klíč správně fungovat v zámku, je kvalita a přesnost vyřezání klíče. Pokud se klíč řeže na mechanickém stroji, pak kvalita vyrobené kopie záleží jednak na kvalitě a seřízení stroje, jednak na stavu klíče, který je kopírován. U stroje, který je k výrobě klíčů používán, je naprosto zásadní, aby byl v dobrém stavu a byl správně zkalibrován (tj. aby nedocházelo k podřezávání či nedořezávání klíčů). Nevýhodou mechanických strojů na řezání klíčů je to, že vytvářejí kopii existujícího klíče i s jeho vadami. Pokud je navíc vyrobený klíč znovu kopírován, vytváří se kopie kopie a tak dále a kvalita duplikátů se opakovaným kopírováním postupně zhoršuje. Současní profesionální klíčaři bývají proto vybaveni elektronickými stroji (např. Futura, Unocode či Triax od společnosti Silca). Tyto stroje zajišťují, že nově vyrobený klíč má naprosto stejný tvar, jako měl původně klíč originální, a nabízí tedy zcela stejnou funkčnost a spolehlivost při zamykání a odemykání zámku. Každý klíč vyrobený na takovémto stroji tak lze považovat za originál.

Bravo_II_Profess_4f6843d73f499

Klíče používané pro výrobu duplikátů jsou stejně kvalitní jako klíče originální, někdy jsou dokonce polotovary dodávány stejnými výrobci, kteří zajišťují výrobu originálních klíčů. Kopírované klíče jsou pak vyráběny ze stejného materiálu a mají stejný tvar. Jedná se tedy o naprosto totožné produkty s jedinou odlišností – duplikát nenese logo „originálního“ výrobce.

Futura_5343de4a485bd

Na trhu je možné setkat se i s klíči z levnějších materiálů (např. z oceli), čemuž pak odpovídá i nižší prodejní cena. Tyto materiály mohou být o něco méně odolné než dražší materiály používané pro výrobu originálů, to však neznamená, že se jedná o nekvalitní produkty. Naopak, tyto klíče jsou naprosto stejně funkční a spolehlivé a běžný uživatel nepozná žádný rozdíl. Záleží tedy pouze na kupujícím, zda dává přednost spíše nižší ceně, nebo si chce raději připlatit za originál.

Jiná značka, stejná kvalita

„Rozhodně není pravda, že by „neznačkové“ klíče byly špatné, často lámaly, či dokonce způsobovaly poškození cylindrických vložek a jakýmkoliv způsobem snižovaly jejich bezpečnost či zkracovaly životnost. Největší vliv na funkčnost klíče má kvalita polotovaru klíče a kvalita jeho vyřezání. Dobře vyrobený duplikát nabízí zcela stejnou funkčnost a spolehlivost jako originální klíč,“ shrnuje problematiku Ladislav Beránek z KLÍČOVÉHO CENTRA H&B Group a dodává: „Zda používáte originální či kopírovaný klíč rovněž nemá žádný vliv na to, zda Vám v případě závady či poškození vložky bude uznán nárok na reklamaci.“

Co tedy dělat, pokud chcete mít jistotu, že Vaše dveře jsou spolehlivě zabezpečeny?

Vyberte si dobře klíčaře, u kterého si necháváte duplikát klíče vyrobit. Dobré je také věnovat pozornost bezpečnostní třídě, do které je zařazena zamykací vložka. V České republice se používá systém pěti bezpečnostních tříd: RC1 – RC5. Vyšší třída značí vyšší bezpečnost vložky. V současnosti spadá většina prodávaných vložek do kategorie RC3 (například CISA C2000, CISA ASIX, CISA ASTRAL), lepší vložky pak do kategorie RC4 (například CES PSM, CES WSM či GEGE pExtra). Lze se setkat i s méně odolnými zamykacími vložkami nižších bezpečnostních tříd.

CES_810_PSM_4f30ef9aa2580

S pořízením vhodného zabezpečení si nechte poradit od zkušeného odborníka, který Vám doporučí úroveň zabezpečení a pomůže vybrat zamykací vložku odpovídající Vašim potřebám. Navštívit můžete například KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group: www.klicovecentrum.cz.

  g+   sdílet