Několik tipů jak zabezpečit dům nebo byt před dovolenou

  g+   sdílet  
dum se zahradou

Před odjezdem na dovolenou zabezpečte svůj dům

Před odjezdem na dovolenou nezapomeňte řádně zabezpečit svůj majetek. Nechcete přece po dovolené zjistit, že vám v domě či bytě chybí cennosti, že si někdo „vypůjčil“ vaši elektroniku, či vám rozbil zařízení vašeho domova. Proto důkladně zajistěte váš byt nebo rodinný dům proti zlodějům, kteří rádi využívají situací, kdy jsou majitelé nemovitostí na nějaký čas mimo domov. Při nedostatečném zabezpečení bytu či domu jim hodně usnadníte práci. Nabízíme vám několik zásad a možností, jak vaši nemovitost před zloději ochránit. 

Prevence proti vykradení

Víte, že se váš byt nebo dům může kdykoliv stát cílem zlodějů? A to především v létě, kdy trávíte dovolenou v zahraničí, kde pobýváte delší dobu, je kvalitní zabezpečení zcela nezbytné. Důležitá je především prevence.

1. Nikomu nesdělujte, že odjíždíte  

Před dovolenou nikomu nesvěřujte, že odjíždíte. Nikdy nevíte, kdo se o vašich plánech může dozvědět. Také se o svém odjezdu na dovolenou nezmiňujte na sociálních sítích.

2. Požádejte sousedy o kontrolu

Je vhodné, aby byt nebo dům, který na čas opouštíte, někdo alespoň občas zkontroloval. Požádejte například někoho z rodiny nebo sousedy, kterým důvěřujete, ať váš byt či dům v průběhu vašeho pobytu mimo domov čas od času zkontrolují . Sousedé mají váš dům neustále na dohled a poznají, když se děje něco podivného.

3. Zařiďte si vybírání poštovní schránky

Mnozí majitelé bytů či domů zapomínají na to, že během dnů, kdy budou pryč, jim určitě přijde nějaká pošta. Zloději mnohdy tipují byty k vykradení právě podle poštovních schránek. Jsou-li totiž plné dopisů a reklamních letáků, je jisté, že majitelé už nějaký čas nejsou doma a zloději mají volnou cestu. Zde je opět vhodné požádat vaše blízké nebo sousedy, aby vám poštu vybrali a uschovali ji u sebe, než se vrátíte. 

4. Uzamčení dveří

Před odjezdem se ubezpečte, že jste zavřeli a zamkli všechny dveře, okna a další přístupy do nemovitosti. Zloděje od pokusů překonat vstupní dveře do objektu odradí kvalitní zámek. A určitě víte, že samotné dveře by měly být z vyšší bezpečnostní třídy. V současnosti lze na našem trhu naleznout dveře 4 bezpečnostních tříd. Ke kvalitním a těžko překonatelným dveřím náleží dveře 3. a 4. třídy. Jejich překonání, pokud jsou opatřeny kvalitní zámkem a kováním, je s obyčejnými nástroji, které zloději běžně používají, velmi těžké až nemožné. K tomu, aby se člověk bez klíčů dostal skrz takové dveře do bytu, by musel mít skutečně špičkové nářadí, které používají například hasiči při svých zásazích.

5. Instalace nových bezpečnostních dveří

Pokud se rozhodnete před dovolenou pro montáž nových bezpečnostních dveří, pak zvolte osvědčenou firmu, která ji provede. Doporučujeme volit takovou, která má své vlastní zaměstnance a nenajímá si externí pracovníky. Těm totiž nelze tolik důvěřovat.

Zajímejte se také o všechny zabezpečovací prvky dveří, jejich systém. Pokud si s výběrem nejste jistí, odborníci z dané firmy vám rádi poskytnou konzultaci.

6. Uzavření oken

Před tím, než opustíte své bydliště, dejte pozor také na to, zda jsou dobře uzavřena všechna okna. Rozhodně je nenechávejte pootevřená kvůli větrání. Samozřejmě to není nezbytné, pokud bydlíte například v šestém patře panelového domu. Nicméně před odjezdem na dovolenou není vhodné nechávat okno otevřené, a to například kvůli případným dešťům a podobně.

7. Použití dalších bezpečnostních prvků

  • Alarmy a kamerové systémy – napojené na bezpečnostní službu. V případě, že se do objektu dostane někdo cizí, bezpečnostní služba je ihned upozorněna a vyšle na místo hlídku, která nemovitost zkontroluje.
  • Automatické osvětlení – v danou hodinu se v domácnosti rozsvítí světla. Vznikne tak dojem, že objekt není prázdný. I tato relativní maličkost může zloděje odradit.

Zabezpečení domu nebo bytu rozhodně nepodceňujte. Minimalizujete tak riziko, že se vrátíte z dovolené a najdete objekt vykradený a poničený.

  g+   sdílet