V bytových domech nalezne uplatnění inteligentní klika

  g+   sdílet  
cestronics

Zdroj: H&B Klíčové centrum

Většina z nás bydlí v bytových domech. V porovnání s bydlením ve vlastním domě s sebou bytové domy přinášejí řadu výhod i nevýhod. Jedním z klasických problémů, se kterými se potýkají majitelé i nájemci bytů v těchto domech je řešení přístupu. Jak zajistit, aby vchodové dveře umožňovaly obyvatelům snadný vstup i rychlou evakuaci a zároveň spolehlivě chránily před vstupem neoprávněných osob?

Možným řešením je takzvaná inteligentní klika IES (Intelligent Electronic Shield – Inteligentní elektronický dveřní štít). Jedná se o elektronický přístupový systém od německého výrobce CES, který umožňuje přístup prostřednictvím čipu, případně čipu v kombinaci s klasickým mechanickým klíčem.

Jeho montáž je velmi snadná a výhodou je i nezávislé napájení elektronických součástí. Díky tomu není nutná instalace přívodu elektrické energie. Navíc systém spolehlivě funguje i v případě výpadku elektřiny. Baterie mají dlouhou životnost a jejich následná výměna je jednoduchá.

Povolení nebo zakázání přístupu se provádí pomocí programovací karty nebo speciálního softwaru. Pro menší domy obvykle postačí programovací karta, u většího počtu obyvatel se již většinou vyplatí připlatit si za software, který nabízí více možností a ještě snadnější nastavování přístupových práv. Díky možnostem rychlého přeprogramování se vyhnete klasickému problému při ztrátě klíče, kdy bývá nutné vyměnit zamykací vložku a nechat všem vyrobit nové klíče, což bývá poměrně nákladná záležitost. U inteligentní kliky stačí ztracenému či odcizenému čipu jednoduše zrušit přístup. To je vše.

Mnoho bytových domů se dnes potýká s vloupáními, přespáváním bezdomovců a podobně. Tuto situaci často řeší zamykáním vchodových dveří. Pokud však nejsou dveře vybaveny zámkem s tzv. panikovou funkcí, která umožňuje dveře zevnitř odemknout a otevřít pouze stisknutím kliky, je toto řešení v rozporu s předpisy požární ochrany, protože může v kritické chvíli znemožnit evakuaci. Inteligentní klika je vybavena samozamykacím zámkem, který při každém zavření dveře automaticky ihned uzamkne. Samozřejmostí je pak paniková funkce zajišťující, že dveře lze kdykoliv zevnitř okamžitě odemknout, a to i v případě vybitých baterií.

Výhodou zámku je navíc jeho možnost propojení s domovním zvonkem umožňující odemčení dveří na dálku.

V neposlední řadě je třeba zmínit odolnost inteligentní kliky. Dveřní štít je vyroben z nerezové oceli a je tak odolný proti nešetrnému zacházení i vandalům. To je další důvod, proč je inteligentní klika ideální právě pro bytové domy.

V následujícím videu se můžete podívat na prezentaci inteligentní kliky (IES). Jak snadné je její programování a používání Vám předvede odborník z KLÍČOVÉHO CENTRA H&B Group, které je výhradním dovozcem tohoto systému.

Více možností, jak zabezpečit Váš dům či byt ZDE

 

  g+   sdílet