Stres v práci? Ministerstvo chystá zaměstnavatelům zákon pro jeho prevenci

  g+   sdílet  

stres

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) má v plánu chránit zaměstnance před stresem v práci. Přišla totiž s návrhem, který bude podle dostupných informací součástí připravované novely zákoníku práce. Podle této novely budou muset zaměstnavatelé čelit nové povinnosti bezpečnosti práce – předcházení stresu v práci. Novela o prevenci stresu se nelíbí zaměstnavatelům ani pravicové opozici. Pro jsou však odboráři.

Předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda sdělil deníku Echo24.cz, že se jedná o absolutní hloupost, protože každý problém v práci přináší stres. Danda tvrdí, že je ve stresu každý den, aby mohl zajistit peníze na výplaty. Podle něj chce tato socialistická vláda regulovat úplně vše, což je ale nesmysl.

Marksová: stres v práci by měl být součástí BOZP 

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se jedná o fenomén dnešní doby a novinku obhajuje. Tvrdí také, že prevence proti stresu v práci by měla být běžnou součástí bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Marksová řekla, že prevence stresu v práci bude samozřejmě velmi individuální záležitost, dle typu podniku a kategorie práce. Řekla také, že o špatném vlivu stresu na lidský organizmus existují mnohé studie. Navíc podle jejích slov je prevence stresu v práci celoevropský trend a Česko ho následuje.

Kdy bude návrh předložen, a od kdy by mohl platit?

Ministryně Marksová hodlá návrh nového zákoníku práce předložit vládě koncem dubna 2016. Platit by pak mohl již od dubna 2017.

Opozice nesouhlasí, varuje a silně kritizuje

Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že od ministerstva práce je to jeden nesmysl za druhým. Prevence stresu v práci nevyjímaje. Je normální, že jsme v práci ve stresu. Když má být zajištěn výkon, je třeba dokončit zakázku v šibeničním termínu, stresu se nedá vyhnout. A v reálném světě se přeci něco takového nedá vymáhat. Jedná se prý o další zatěžování zaměstnavatelů, kterým bude hrozit zneužívání od zaměstnanců a nepříjemné tahanice, řekl také Stanjura.

Markéta Adamová (místopředsedkyně TOP 09), která se sociální politikou také zabývá, se vyjádřila též velmi kriticky. Upozornila, že jsou věci, a stres v práci je jednou z nich, které se prostě zákony ošetřit nedají. Varovala také, že tato novela může být bránou k otevření mnoha soudních sporů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Řekla také, že ministryně Marksová chce dohonit roky své minimální činnosti na ministerstvu a začala teď urychleně přicházet s jedním návrhem za druhým. „Možná by bylo lepší, kdyby nedělala nic,“ dodala Adamová.

Pro novelu o prevenci stresu v práci jsou odboráři

Podle Hospodářský novin s novelou o prevenci stresu v práci souhlasí odboráři. Domnívají se, že díky této novele se zlepší řízení a organizace práce, dojde k lepšímu nastavení norem a případně firmy najdou metodiku, jak zaměstnancům stres v práci kompenzovat – třeba relaxačními pobyty či zkrácením pracovní doby.

Jak budou probíhat kontroly zanedbání prevence stresu?

To zatím nikdo neví. Podle náměstka generálního inspektora práce Jiřího Macíčka je otázka na kontrolu zanedbání předčasná. Podle jeho slov bude dokazování provinění firmy, která prevenci stresu zanedbala, velmi složité a obtížné. Podle jeho názoru bude potřeba lékařský posudek, který dokáže, zda mohlo dojít k psychické újmě zaměstnance na základě stresu z práce či nikoliv.

Co na to právníci?

Ondřej Preuss, právník, který provozuje portál dostupnyadvokat.cz řekl, že očekává od firem, že se budou firmy patřičně bránit a jistit tím, že sepíšou postupy, jak stres v práci řešit.

Vít Samek, hlavní odborářský právník a místopředseda ČMKOS zase řekl, že tato novela by měla fungovat spíše jako prevence. Nejedná se prý prioritně o kontrolu a případné postihy, ale o předcházení stresu tím, že dojde ke zlepšení řízení a organizace práce prostřednictvím optimálního rozvržení férových norem práce.

S návrhem souvisí také násilí a obtěžování v zaměstnání

S návrhem novely souvisí také další bod – předcházení násilí a obtěžování v zaměstnání. Podle Marksové by mělo být cílem vylepšení pracovních podmínek zaměstnanců, ale také zlepšení komunikace na pracovištích. Údajně se totiž stres podílí na zdravotních problémech, které v některých případech vedou až ke ztrátě kariéry.

Co říkají na stres v práci statistiky?

Průzkum agentury EU-OSHA uvádí že:

  • 72 % respondentů uvádí, že nejčastější příčinou stresu je pro ně reorganizace práce nebo nejistota zaměstnání
  • 66 % respondentů uvádí, že nejčastější příčinou stresu je pro ně dlouhá pracovní doba a zatížení
  • 59% respondentů uvádí, že nejčastější příčinou stresu je pro ně šikana nebo obtěžování na pracovišti

Ten samý průzkum poukázal na to, že 4 z 10 zaměstnanců si myslí, že prevence stresu v práci není dobře ošetřena.

Zdroj: www.bezpecnostprace.info

  g+   sdílet