Nedejte zlodějům šanci! Část 4: Jak vybrat zamykací vložku

  g+   sdílet  

V minulé části našeho seriálu jsme napsali, že prvním krokem k bezpečným vchodovým dveřím je bezpečnostní vložka. Cylindrická vložka je ta část dveří, do které se zasouvá klíč a která ovládá zámek. A protože právě na  ní záleží, zda jsou dveře odemčené nebo zamčené, bývá nejčastěji prvním terčem zlodějů. Pokud zloděj vložku překoná, dveře si odemkne a v návštěvě Vašeho bytu či domu už mu nic nebrání.

Jak tedy vybrat vhodnou zamykací vložku?

Celkovou odolnost vložky proti vloupání udává bezpečnostní třída. Do vstupních dveří domu nebo bytu vždy požadujte vložku s certifikací alespoň pro 3. bezpečnostní třídu. Ta již představuje spolehlivou ochranu i před zkušenými zloději. V rizikových lokalitách se obvykle vyplatí investovat do 4., tedy nejvyšší, bezpečnostní třídy. Bezpečnostní třída bývá uvedena na obalu vložky. Prodejce by Vám také měl být schopen doložit certifikát.

Pokud chcete mít jistotu, že si klíče bez Vašeho svolení nenechá vyrobit někdo další, vybírejte vložky s tzv. bezpečnostní kartou. Klíčař Vám další klíče zhotoví pouze při jejím předložení a vyhnete se tak neoprávněné výrobě kopií. Buďte ale opatrní – ne každá karta je bezpečnostní!

Nezapomeňte se prodejce zeptat, zda k vybrané vložce poskytuje servis. V případě poruchy vložky si ji můžete nechat opravit a ušetříte tak za pořízení nové. U mnoha vložek je také velkou výhodou a úsporou peněz možnost nechat si při ztrátě klíče vložku přestavět na novou kombinaci zubů a místo nákupu nové vložky zaplatit jen za výrobu nových klíčů.

Bude také potřeba, abyste znali rozměry vložky. Návod, jak změřit cylindrickou vložku, najdete zde.

Seriál Nedejte zlodějům šanci! Vám přináší KLÍČOVÉ CENTRUM, specialisté na kompletní zabezpečení domácností.

  g+   sdílet