Kvůli krátkodobým pronájmům se po domech pohybuje více cizích lidí a zvyšuje se riziko vloupání

  g+   sdílet  

Krátkodobé pronájmy bytů či pokojů službami Airbnb, Flatio, HomeAway či přes Booking.com jsou stále populárnější. Kromě snadného výdělku s sebou přinášejí ale také svá rizika. Kvůli fluktuaci nájemníků či hostů není možné poznat, kdo v domě bydlí a kdo ne. To se stává výzvou pro zloděje, kteří se tak mohou nepozorovaně pohybovat po domě a vytipovat si byty pro lup.

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-standing-front-door-house-agent-image47064837

„Máme v domě dva sousedy, kteří pronajímají své byty přes Airbnb, protože bydlíme v atraktivní lokalitě blízko centra. Od té doby se nám výrazně zhoršily podmínky na bydlení v domě. Kromě hluku, který téměř neustává, hosté také nedbají zamykání vchodových dveří a ničí společné prostory domy,“ říká Lenka, majitelka bytu.

ilustracni_foto_airbnb

„Anonymita, která často panuje ve velkých bytových a panelových domech, se krátkodobými pronájmy ještě prohlubuje. Sousedé zde totiž kvůli častému střídání nájemníků či hostů nemají šanci poznat, kdo v domě opravdu bydlí, a kdo přišel krást,“ potvrzuje odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Ivan Pavlíček - Next, Praha 25. února 2015

Vzhledem k rostoucímu zájmu o krátkodobé pronájmy ze strany majitelů i nájemníků je důležité nepodceňovat zabezpečení bytů. „Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře zloději neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější. Obecně stále platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III., lépe ve IV. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním ve stejné bezpečnostní kategorii jako dveře samotné,“ radí Ivan Pavlíček.

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/stock-photo-thief-opening-door-lock-picker-image70728930

Z policejních statistik vyplývá, že až 95 % pachatelů odradí od vloupání kvalitní materiály, s jejichž překonáním by měli příliš práce a s nejistým výsledkem. Nezabezpečené byty jsou proto vždy daleko snazším úlovkem.

 

 

 

 

 

  g+   sdílet