Co ovlivňuje cenu povinného ručení?

  g+   sdílet  

Zákonem dané pojištění musí mít každé vozidlo, které se ocitne na komunikaci. Ale jak se určuje cena za povinné ručení a jak na něm ušetřit? Proč platíte o tisíce korun více nebo naopak méně než jiní řidiči? Čtěte dále a zjistíte, na čem pojišťovnám záleží.

srv_svetvbezpeci

Chrání před placením za újmu

Povinné ručení, správně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, si musí založit každý řidič provozující dopravní prostředek. Chrání se tak v případě, že způsobí majetkovou a nemajetkovou újmu dalším osobám během řízení pojištěného automobilu, motocyklu a dalších typů vozidel. V dnešní době si již můžete vybrat, na jakou částku budete chtít pojistit – a to je první faktor, který výši pojistného ovlivňuje. Minimální limit plnění povinného ručení dosahuje 35 milionů Kč při újmě na majetku a stejné částky při újmě na zdraví. Zákonný limit však často nestačí, proto odborníci u obou doporučují sumu nejméně 50 milionů Kč.

Technické parametry vozu hrají roli

Obnos na složence pojišťovna vypočítává i z technické specifikace vozidla. Úředníky bude zajímat hlavně jeho typ (osobní automobil, nákladní automobil, motocykl a další), plánované využití (osobní nebo firemní auto), výkon, objem motoru, stáří a hmotnost. Podle těchto základních parametrů se orientují při individuální nabídce pojistky.

Máte bonusy z minulých let?

Další faktory, jež pojišťovny posuzují, charakterizují řidiče samotného. Zajímá je věk řidiče (odvozují z něj míru zkušeností, a tedy i předpoklad zavinění dopravní nehody), jeho bydliště (více frekventovaná místa hrozí vyšším rizikem nehody) a bonusy za bezeškodní průběh minulých let. Zkrátka, kdo nebourá, jezdí déle a bydlí v menším městě, ten za pojistku zaplatí méně.

Ušetřit můžete i na způsobu placení pojistného – při platbě celé částky jednou ročně můžete získat zajímavou slevu. Další ponížení částky nabízejí některé pojišťovny při sjednání dalších doplňkových pojištění – připojištění čelního skla, havarijní pojištění, úrazové pojištění či pojištění odcizení.

Více než na cenu myslete na služby

Někteří řidiči si povinné ručení hledají na internetových srovnávačích jen podle ceny. To není úplně rozumné, leckde dostanete za pár stokorun navíc mnohem lepší podmínky: asistenční služby, doplňková připojištění a další výhody. Mezi nimi třeba i spolehlivost a kvalitu pojišťovací instituce. Vybírejte tedy moudře a orientujte se i podle jiných ukazatelů než je finální částka.

 

 

  g+   sdílet