Jak bezpečně platit na internetu

  g+   sdílet  

Dobírka stále patří mezi nejpoužívanější způsoby plateb při nakupování na internetu. Existuje ale i řada online platebních metod. Ty umožňují zpravidla rychlejší a pohodlnější placení. Jaké možnosti placení můžete na internetu využít? Které jsou více a které méně bezpečné a na co je dobré si dávat pozor?

71604_910fbdeade

Oblíbenou platební metodou je platba kartou online. Stačí vám k ní běžná platební karta s povoleným placením na internetu a dostatečným limitem. „Platba kartou však bez další úrovně zabezpečení přináší riziko zneužití, protože při ní uživatel zadává nejen číslo karty, ale také CVV či CVC kódy – tedy údaje, se kterými může platit kdokoliv, komu se dostanou do ruky. Proto k placení kartou používejte ideálně prostředí zprostředkovatelů plateb, jako jsou například GoPay nebo GP webpay. Zadávání údajů o kartě v prostředí e-shopu, zvláště pak zahraničního, se raději vyhýbejte,“ varuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Vždy si zkontrolujte, že e-shop i stránka, na které zadáváte osobní a platební údaje, mají na začátku své internetové adresy „https“. Přenos informací v takovém případě totiž probíhá v šifrované podobě. Pokud zjistíte, že konkrétní e-shop nebo jiná služba nemá šifrovanou komunikaci, rozhodně zpozorněte a žádné údaje nezadávejte. Ačkoliv absence certifikátu v mnoha případech představuje jen laxnost obchodníka, potenciální zneužití údajů o kartě by vás mohlo přijít draho. Setkat se můžete také s upozorněním webového prohlížeče, že certifikát je neplatný nebo vypršel. I v takovém případě je namístě opatrnost. Platbu raději neprovádějte, a buď kontaktujte obchodníka, nebo si najděte jiného.

„Bezpečnějším způsobem platby kartou je využití zabezpečení 3D-Secure, při kterém se obchodník pouze dozvídá, zda platba byla či nebyla provedena. Uživatel však nemá před zahájením platby možnost toto zabezpečení poznat a to, že jej obchodník proklamuje, nemusí nic znamenat,“ vysvětluje Eduarda Hekšová a dodává: „Některé banky zvyšují ochranu zasíláním autorizačních SMS nebo e-mailů s kódem, bez kterého není možné platbu provést.“

Dalším oblíbeným způsobem online plateb jsou takzvané internetové peněženky. Úhrada je prováděna většinou z kreditu, který jste si „dobili“ kartou online, obyčejným převodem, nebo prostřednictvím propojení virtuální peněženky s vaší platební kartou. Výhodou je, že obchodník se nedozví údaje o vaší kartě. Nejznámější internetovou peněženkou je PayPal, který funguje na principu zprostředkování platby. Je celosvětově rozšířen a často funguje v e-shopech, které své zboží nebo služby prodávají do zahraničí, k čemuž umožňuje i snadnou konverzi měny. K platbě stačí mít na PayPalu založený účet a při objednávce potvrdit platbu v jeho vlastním prostředí. I v tomto případě je důležité nastavit bezpečné heslo, jednou za čas jej změnit a nastavit si vhodné limity.

Platit za online nákupy a služby je možné i pomocí běžného nebo prioritního převodu. V takovém případě však obchodník dostane informaci o provedené platbě až za několik dní. „Některé banky nabízejí online platby nebo zrychlené převody, při kterých je uživatel přesměrován do jeho internetového bankovnictví s předvyplněnou platbou, kterou stačí jen autorizovat. Bank je ovšem hodně, a proto se s tímto způsobem platby lze nejčastěji setkat v rámci takzvaných platebních bran, které agregují více různých online plateb,“ uvádí Eduarda Hekšová.

Při používání jakékoliv z platebních metod je potřeba být opatrný. Jen tak se nakupování přes internet obejde bez zbytečných lapálií.

Zdroj: dTest 

 

  g+   sdílet