Nový mobil, tablet, počítač pod stromečkem? Co udělat jako první, aby se dárek nestal noční můrou

  g+   sdílet  

Někdo pod stromečkem našel ponožky, kosmetiku nebo stolní hry. Někdo možná dostal digitální dárek, který vyžaduje péči a přípravu. Ať už rozbalíte chytrý telefon, počítač, tablet nebo nějaké IoT zařízení, ještě než se nadšeně vrhnete do jeho používání, je potřeba udělat několik důležitých věcí, abyste k sobě domů nepustili kyberzločince, kteří číhají právě na takové neopatrné uživatele.

foto: Pixabay

foto: Pixabay

„Naše zařízení jsou plná citlivých soukromých i pracovních dat a finančních informací, jedná se proto o velmi lákavý cíl hackerských útoků. Další rizika pak přináší IoT zařízení. Pomocí chytrých hraček mohou kyberzločinci odposlouchávat vaše děti, webové kamery použít k nahrávání v okamžiku, kdy se převlékáte, a hlasoví asistenti mohou špehovat vaši domácnost,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

„Kyberzločinci kladou pasti a snaží se využívat každé příležitosti a cílí na nováčky i různými vánočními podvody. Je proto důležité po vybalení nového zařízení vše řádně zabezpečit. Pokud nové zařízení dostane dítě, pečlivě ho seznamte s výhodami i riziky a pomozte mu zařízení zabezpečit, pochopit, jaké hrozby na internetu číhají, a jak v případě nějakého útoku reagovat. Promluvte si s dětmi i o různých možnostech rodičovské kontroly, která nemá sloužit ke špehování, ale podpořit dialog o hrozbách a nastavit jasné hranice.“

Aby vaše data neskončila na darknetu a v rukou kyberzločinců a také aby vaše zařízení nesloužilo k hackerským útokům jako součást botnetu, připravila kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies několik základních kroků, které vás pomohou ochránit:

1. Zamkněte si zařízení. Každé zařízení si vždy zamkněte nějakým heslem, vzorem nebo třeba otiskem prstu nebo rozpoznáním obličeje. Pokud zařízení ztratíte nebo necháte bez dozoru, je prakticky nemožné se do něj dostat.

2. Zapněte si vzdálené vyhledávání. Většina zařízení nabízí funkci pro vzdálené vyhledání, takže v případě krádeže nebo ztráty můžete přístroj najít, ale také jej můžete na dálku zamknout a vymazat, aby neměl nikdo nepovolaný potenciální přístup k vašim informacím.

3. Zapněte si zálohování svých dat, abyste třeba v případě ransomwarového útoku mohli informace obnovit. Ransomware se nevyhýbá ani mobilním zařízením.

4. Změňte výchozí hesla. Vždy je potřeba změnit výchozí hesla, která jsou v zařízení zadaná. Proč? Výchozí hesla jsou často veřejně známá a pomáhají při podpoře produktů. Navíc IoT zařízení, jako jsou chytré kamery, termostaty, chůvičky nebo routery, jsou vděčným terčem hackerů a zařízení s defaultními hesly lze na internetu jednoduše najít a zneužít. A určitě nechcete, aby se někdo připojil do vaší domácnosti. Taková zařízení se pak mohou stát součástí botnetu, jako je Mirai, a být použita ke kybernetickým útokům po celém světě.

5. Používejte hesla, která je těžké uhodnout, ale jednoduché zapamatovat. Silná hesla nemusí být složitá. Stačí mít takové heslo, které ostatní neuhodnou, ale pro vás je snadno zapamatovatelné. Můžete například spojit různá slova a okořenit je čísly a symboly. Pomoci mohou také různí správci hesel.

6. Nikdy nesdílejte své přihlašovací údaje a nepoužívejte stejná hesla. Většina lidí používá stejná uživatelská jména a hesla k různým účtům. Proto jsou tak častým cílem phishingových podvodů. Jelikož krádež jednoho hesla může umožnit napadení řady služeb. Phishingové e-maily a zprávy napodobují například známé značky a vydávají se za specialisty zákaznické podpory nebo dokonce za vašeho zaměstnavatele. Nikdy nesdělujte své přihlašovací údaje prostřednictvím e-mailu nebo textových zpráv. Vždy navštivte danou službu napřímo.

7. Používejte vícefaktorové ověřování (MFA), které minimalizuje hrozbu případného útoku. Při přihlášení k účtu z nového zařízení bude vyžadováno vícefaktorové ověření, tedy pojistka, která zajistí, že nikdo jiný nebude mít k těmto službám přístup. Pokud by se někdo přeci jen zkoušel k vašim účtům přihlásit, budete okamžitě upozorněni.

8. Neodkládejte aktualizace. V mobilním telefonu i počítači používejte vždy nejnovější verze softwaru. Nové verze mají opravené chyby a záplatované zranitelnosti. Použití zastaralého softwaru může hackerům umožnit, aby se dostali k vašim osobním informacím.

9. Zkontrolujte nastavení ochrany osobních údajů. Chytrá zařízení, jako jsou fitness náramky, chytrá domácí zařízení nebo i chytré hračky, drony a hlasoví asistenti, o vás shromažďujíc nejrůznější informace. Vždy si pečlivě projděte, jaké mají nastavení ochrany soukromí a ujistit se, že nesdělujete příliš. Vypněte všechny funkce, které nepotřebujete nebo nepoužíváte.

10. Nestahujte aplikace z neoficiálních zdrojů a obchodů. Ale i do těch oficiálních občas pronikne nějaká malwarová aplikace, proto je nutné používat bezpečnostní řešení, které dokáže proaktivně vyhledat a zastavit hrozby, ještě než mohou způsobit nějaké škody.

11. Odstraňte nepotřebné aplikace. Mnoho zařízení obsahuje řadu předinstalovaných aplikací, zranitelnosti v takovýchto aplikacích mohou hackerům usnadnit útok. Pokud tedy odstraníte aplikace, které nepoužíváte a nechcete, snížíte riziko útoku. Některé aplikace po vás navíc budou chtít osobní údaje, se kterými mohou dále manipulovat, buďte tedy obezřetní a používejte jen aplikace, kterým důvěřujete.

12. Vypněte automatické Wi-Fi/Bluetooth připojení. Ve výchozím nastavení vašeho chytrého telefonu může být automatické připojení k dostupné Wi-Fi síti nebo Bluetooth zařízení, čehož mohou zkoušet hackeři zneužít a získat k němu zařízení. Ujistěte se proto, že je tato funkce vypnutá. Bezplatná Wi-Fi je sice lákadlem, ale zároveň může být vážnou bezpečnostní hrozbou. Často se setkáváme s hackery, kteří na letištích nebo v kavárnách čekají, až se někdo přihlásí k veřejné Wi-Fi síti, aby se mohli na nic netušící uživatele vrhnout. Pokud je to možné, zcela se vyhněte nezabezpečeným Wi-Fi sítím. A pokud je přeci jen musíte používat, nepřipojujte se alespoň k osobním účtům nebo citlivým údajům.

13. Důležitým krokem k ochraně je pochopení taktik hackerů a rizik souvisejících s kybernetickými útoky. Moderní hrozby a podvody jsou ale tak sofistikované, že je pravděpodobně řada lidí nepozná. Zásadní je proto používat i pokročilé bezpečnostní řešení a anti-ransomware. Zabezpečte také svoje mobilní zařízení, protože v telefonu máte ohromné množství informací a když je útok úspěšný, můžete ohrozit i všechny svoje známé. Například Check Point Harmony Mobile chrání podniková mobilní zařízení před kyberútoky a poskytuje ochranu v reálném čase i před těmi nejpokročilejšími hrozbami. ZoneAlarm Mobile Security pak chrání soukromá mobilní zařízení před ransomwarem, krádežemi dat a přihlašovacích údajů a nebezpečnými Wi-Fi sítěmi.

Aktuální útoky a kybernetické hrozby lze sledovat také v živé mapě hrozeb threatmap.checkpoint.com.

  g+   sdílet