Prázdniny ještě nekončí, škola se ale blíží

  g+   sdílet  

Horké počasí posledních dní umožňuje užívat prázdninové aktivity na plné obrátky. Je potřeba myslet na své bezpečí a bezpečí svých blízkých. A pomalu a jistě připravit i své děti na cestu do školy. Na co si tedy dát pozor? Jak zvládnout konec prázdnin a začátek školy ve zdraví?

3 (1)

Počasí nám v posledních dnech přeje a není divu, že lidé chtějí tyto dny trávit pod širým nebem. S tím je spojena také celá řada sportovních aktivit, výletů, zábav, ale také rizik s těmito činnostmi spojených. Řádná příprava a prevence nikdy není od věci, je ale potřeba se zamyslet, jak se dostatečně chránit. Například pro cyklisty, kterých je na silnicích přes léto výrazně více, je nejlepší ochranou cyklistická helma a správně vybavené jízdní kolo. U vody pak skvěle poslouží třeba záchranná vesta nebo plovací pásy. Bohužel i přes všude zmiňovaná doporučení se ale stále setkáváme s jedinci, kteří rizika sportování značně podceňují.

7

Koupě ochranných pomůcek se někomu může zdát jako zbytečná útrata, protože se přece zrovna jim nemůže nic stát. Přitom je možné využít i finanční příspěvek od zdravotní pojišťovny. „Klienti naší pojišťovny mohou využít příspěvek z Fondu prevence. Dětem do 18 let přispíváme až 1 500 korun na pořízení vhodných sportovních ochranných pomůcek. Nákup s tímto bonusem se tak může stát o něco příjemnější záležitostí,“ připomněla Jana Schillerová, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

5 (1)

Za chvíli skončí prázdniny a naše děti se začnou vracet do školy. Řidiči by tedy měli zvýšit svou pozornost a předvídat zvýšený pohyb školáků na silnicích. Rodiče školáků by měli zase naopak vybavit své ratolesti co největším počtem reflexních prvků, a hlavně je na cestu do školy náležitě připravit. „Také by měli rodiče dětem vysvětlit a ideálně ukázat, kde a jak mají přecházet silnici anebo že vbíhání do silnice mezi zaparkovanými auty může být extrémně nebezpečné,“ shrnul Lukáš Hutta ze Záchranného kruhu.

6

Že Vám ochranné pomůcky a dostatečná prevence mohou zachránit život tedy snad opakovat nemusíme. Rádi bychom ale i tak znovu apelovali na veřejnost, aby svoje zdraví a bezpečí nepodceňovala.

„Je potřeba, aby lidé své zdraví a bezpečí nepodceňovali, chránili sebe i své děti, kterým by měli jít jako rodiče i příkladem. Pokud například dítě uvidí, že nějaký z rodičů jede na kole bez helmy, je větší pravděpodobnost, že v budoucnu nebude mít problém bez ní jezdit také,“ dodala Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh z. s.

A pokud by se přece jen stal nějaký úraz či nepříjemná událost, je potřeba vědět, jak se zachovat. I třeba díky těmto radám: https://www.zachranny-kruh.cz/prvni-pomoc/poskytnuti-prvni-pomoci/

01-logo-zk

  g+   sdílet