Autosedačky pro bezpečí dítěte

  g+   sdílet  

Jestliže jste si pořídili malé dítě, se kterým jezdíte autem, určitě vlastníte i autosedačku, nebo se ji chystáte koupit. Víte, které máme druhy autosedaček a podle čeho konkrétní model vybírat? Pojďme si přiblížit autosedačky .

O autosedačkách
Autosedačky jsou na rozdíl od dřívější doby povinným vybavením automobilů rodičů mající dítě, které má výšku do 150 cm. Kvůli čemu právě tato velikost ? Dítěti, které by bylo menší než 150 cm a které by bylo připoutáno bezpečnostním pásem, by hrozilo zranění. Nebezpečí spočívá především ve velké pravděpodobnosti uškrcení.
Autosedačky jsou povinné, ale zákon by neměl být tím hlavním důvodem, proč autosedačku mít . Bylo dokázáno , že děti, které nemají autosedačku , umírají mnohem častěji než děti v autosedačce.
Nestačí však mít nějakou autosedačku. Autosedačky je nutné vybírat podle váhy dítěte.
Rozlišujeme je podle skupin. Každá skupina má doporučenou hmotnost. Autosedačky také dělíme podle toho, v jaké pozici v nich děti jsou.
Pro nejmenší děti jsou klasické autosedačky s pozicí proti směru jízdy. Není zde aktivní airbag. Tyto autosedačky jsou vhodné pro děti do čtyř let. Poté by se měly využívat autosedačky, které jsou umístěny ve směru jízdy. Dítě už má hlavu nad horním okrajem sedačky a dívat se proti směru jízdy by mu nemuselo dělat dobře.
Základním předpisem pro výběr kvalitní autosedačky je tedy hmotnost dítěte, ale není to jediný parametr, který byste měli zohledňovat. Ať už si vybíráte jakoukoliv sedačku, vždycky musí mít označení, že splňuje evropskou normu. Ověřte si také, zda autosedačka bude svým tvarem pasovat do vašeho automobilu.
Při instalaci autosedačky se zcela držte návodu, který by měl být v češtině. Pokud není, nesplňuje autosedačka předpisy a není dobré ji kupovat.

Kvalita jednotlivých modelů autosedaček může být různá. Proto vhodnou autosedačku vybírejte pečlivě. Jde o bezpečnost vašeho potomka.

  g+   sdílet