Funguje pražské zdravotnictví?

  g+   sdílet  

78740969

Každý den se posádky pražské záchranky potýkají s komplikacemi při předání pacientů do zdravotnických zařízení. Jedná se nejen o běžné případy, ale i o ty nejzávažnější, kdy je pacient skutečně ohrožen na životě a selhávají mu nejdůležitější životní funkce.

Dispečerky musí díky špatnému zákonu v těchto případech obvolat i několik nemocnic a čas předání se zbytečně prodlužuje o desítky minut.

470750699

Například včera se situace opět vyhrotila u 43leté pacientky s intoxikací léky a alkoholem, ke které byli záchranáři přivoláni na stanici MHD Palmovka v Praze 8. Na metabolickou jednotku byla umístěna až za 82 minut od přijetí tísňového volání, protože jen telefonické avízo (získání volného lůžka) trvalo neuvěřitelných 39 minut!

Nakonec byla pacientka předána nikoliv do nejbližší Nemocnice Na Bulovce, ale na interní oddělení vzdálenější Nemocnice milosrdných sester sv. Karla Boromejského pod Petřínem. Přijetí této pacientky totiž odmítli kromě uvedené NNB i nemocnice FNKV, VFN, ÚVN, TN, FNM, NNF.

Z důvodu dalšího odmítnutí přijetí v Nemocnici Na Bulovce byla před půlnocí 81letá pacientka se srdečním selháním transportována z Proseku až do VFN na Karlově náměstí.

Do stejné nemocnice musela být v časných ranních hodinách převezena ze Strašnic 83letá pacientka s edémem plic. Tentokrát odmítla převzetí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

  g+   sdílet