Předávání pacientů se opět komplikuje

  g+   sdílet  

178381793

Od medializace stupňujících se problémů pražských záchranářů s předáváním pacientů do nemocnic a po následném zásahu ministerstva zdravotnictví se situace zlepšila, počet komplikovaných předání se citelně snížil – zatímco v březnu došlo ke 165 případům, např. od začátku června do včerejšího dne evidujeme jen 11 komplikací při předání. Tyto informace zazněly i na včerejší tiskové konferenci. Zřejmě jsme zlepšení zakřikli…. Během poslední noci vyjížděly naše posádky k šesti pacientům s příznaky cévní mozkové příhody a u poloviny z nich bylo předání do specializované péče zdravotnických zařízení komplikované. Docházelo k časovým prodlevám, dispečerky musely avizovat pacienta v několika nemocnicích a někteří pacienti byli nakonec předáni až do třetí nebo čtvrté nemocnice v pořadí. Další problém řešili záchranáři před půlnocí, když hledali umístění na kardiologické oddělení pro 30ti letého muže se srdečními potížemi.
Opakovaně se nabízí urgentní otázka – je v Praze dostatek intenzivních lůžek? Neměly by kompetentní orgány začít situaci koncepčně řešit?
Zanedlouho začínají prázdniny a dovolené, na relax a odpočinek mají samozřejmě právo i zdravotníci. Jejich dovolené s sebou ale logicky přinesou problémy s uzavíráním jednotlivých oddělení v nemocnicích, tj. počet aktuálních lůžek se ještě zmenší. Kam potom s pacienty?

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

  g+   sdílet