Oslavy 80 let HS – POZVÁNKA 13. 9. 2014

  g+   sdílet  

hs 1

Horská služba Krkonoše a Horská služba ČR si v letošním roce připomíná 80. výročí založení. Oslavy výročí budou probíhat 13. září ve Skiareálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně a dovolím si Vás na ně srdečně pozvat. 

První záchranné oddíly začaly pracovat v roce 1934 v Krkonoších a postupně byla Horská služba od května 1948 do ledna 1955 založena i v dalších šesti pohořích, kde působí dodnes.

Po celou dobu svého působení pomáhá lidem v nouzi a to nejen na horách, ale v poslední době i v nepřístupných terénech mimo horské oblasti. Všichni, kdo v Horské službě působili a s její prací spojili svůj život, ať už to byli první záchranáři v době před druhou světovou válkou, kteří se rekrutovali z řad hasičů, lyžařských učitelů nebo majitelů a nájemců horských bud, přes nadšence, kteří činnost HS oživili v prvních letech po válce, až po současné záchranáře, zasluhují obdiv a úctu. V počátcích záchranné činnosti v horách pracovali s minimem prostředků a všechny technické nedostatky nahrazovali nesmírnou pílí, nadšením a obětavostí. Díky tomu se mohla HS v dalších letech rozvíjet a získávat zkušenosti, které byly předávány novým zájemcům a členům. Postupně se HS začala věnovat i dalším činnostem jako je například lavinová prevence, výcvik lavinových specialistů a psů, letecká záchrana nebo výcvik celé členské základny HS na základě velmi dobře propracované metodiky.

Dovednosti a vybavení členů Horské služby byly a jsou velmi ceněny i v zahraničí,a proto byla Horská služba přijata v roce 1968 do IKAR, což je mezinárodní organizace pro horskou záchranu s celosvětovou působností. Nejbližší přeshraniční spolupráci realizujeme se svými sousedy v Polsku, Německu, Slovensku a Rakousku. Naši členové se také zúčastnili záchranných a likvidačních prací při katastrofálních povodních v letech 1997, 2002 a 2010. V případě živelných katastrof, rozsáhlých pátracích a záchranných akcí, poskytujeme perfektně připravené a vybavené členy, kteří jsou schopni samostatně operovat kdekoli na území České republiky.

V rámci preventivní činnosti se snažíme informovat veřejnost o aktuální situaci na horách, o výstrahách a nebezpečích. V neposlední řadě naši členové přednáší na mnoha prezentacích a besedách o vybavení pro bezpečný pohyb v horském terénu a základních postupech při poskytování první pomoci. I díky tomu má Horská služba ve společnosti vysoký kredit a její práce je vnímána velmi pozitivně.

Adolf Klepš/ náčelník HS ČR,o.p.s., oblast Krkonoše

hs

Program:

  • 9:10 – start fyzických testů Horské služby s možností
  • účasti veřejnosti
  • 9:30 – start XXXVI. ročníku Mezinárodní soutěže
  • Horské služby
  • 9:30–17:00 – dětské a sportovní soutěže – skákací, hrad, bungeerunning, terénní koloběžky, animátor, turnaje, v tenisu a volejbalu, lezecká stěna, přemostění
  • 13:45–15:00 – ukázky záchranných technik, HS – evakuace z lanovky, evakuace paraglidera ze stromu, práce mimo palubu vrtulníku, transport zraněných, lavinových psů, po celý den statické ukázky techniky a materiálu, prezentace činnosti Horské služby, historických materiálů a fotografií

Zdroj: Horská služba ČR

 

  g+   sdílet