Pražská záchranka slavnostně přebírala nové sanitní vozy

  g+   sdílet  

zzshmp

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy zajišťuje přednemocniční neodkladnou péči obyvatelům a návštěvníkům metropole. Jako první záchranná služba v České republice pracuje od roku 1987 v tzv. setkávacím systému (rendez-vous), kdy se u pacienta setkává posádka rychlé lékařské pomoci (RLP) v osobním voze se zdravotnickou zástavbou a posádka rychlé zdravotnické pomoci (RZP) ve velké skříňové sanitě. Tento způsob práce přináší maximálně efektivní využití práce lékaře, který je přivolán pouze k nejzávažnějším případům, aktuálně tvořícím necelých 20 procent celkového objemu práce. To znamená, že ze 127tisíc loňských výjezdů bylo více než 80 procent realizováno dvoučlennými posádkami zdravotnických záchranářů ve žlutých velkoobjemových sanitních vozech.

Vozidla rychlé zdravotnické pomoci tvoří nejpočetnější část našeho vozového parku, v současnosti disponujeme 52 vozidly. Průměrná délka jejich životnosti se v hustém pražském provozu pohybuje kolem deseti let. Jejich obměna je limitována ekonomickými možnostmi a schválením investičního plánu zřizovatelem.

Sanitní vozy skříňového typu mají své nesporné výhody. S použitím vakuové matrace lze převézt do zdravotnického zařízení najednou dva těžce nebo čtyři lehce zraněné pacienty, větší prostor poskytuje lepší podmínky pro práci záchranářů i pro komfort pacienta. Ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz vysvětluje: „Zdravotnické vybavení vozu je srovnatelné s jednotkou intenzivní péče, pacienti jsou předáváni do nemocnic po stabilizaci vitálních funkcí již v terénu.“

zzshmp i

„Situace, kdy člověka musí ošetřit zdravotničtí záchranáři, nebývají většinou vůbec příjemné. Naší povinností je ovšem zajistit, aby v těchto případech byla péče co možná nejlepší. Toto se nám v Praze velmi dobře daří. Naše zdravotnická záchranná služba je na špičkové úrovni, a to i v porovnání s evropským měřítkem. A těchto osm nových vozů vysokou úroveň poskytované péče výrazně podpoří. Přeji si, ať Pražanům i návštěvníkům metropole slouží co nejlépe,“ uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček.

Dodavatelem podvozku nových vozů je Mercedes-Benz Česká republika, s.r.o. a výrobcem zdravotnické nástavby firma KOV Velim.

Slavnostní křest 8 nových sanitních vozů se uskutečnil ve čtvrtek 18. září 2014 na Mariánském náměstí v Praze 1. Akce se konala za účasti primátora Prahy Tomáše Hudečka, radního Martina Dlouhého, ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze, zástupců dodavatelských firem a dalších významných představitelů.

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

  g+   sdílet