SIEMENS PŘEDSTAVUJE NOVINKY NA VELETRHU FSDAYS 2014

  g+   sdílet  

Společnost Siemens se letos představí na veletrhu FSDays 2014, jehož šestý ročník proběhne 16. – 20. 9. 2014 v areálu PVA Expo v pražských Letňanech. Expozici Siemens návštěvníci naleznou na stánku 4A28 a seznámí se zde s produkty z oblasti požárních a bezpečnostních systémů. Kromě nové verze systému EPS Cerberus PRO IP5.2 a modernizačního konceptu ústředen Synova uvidí zejména přelomové řešení bezdrátových požárních hlásičů SWING, digitální záznamové zařízení Vectis iX, zabezpečovací ústředny řady SPC či novou řadu pohybových detektorů MAGIC. Úplnou novinkou bude představení zcela nově vyvinutého systému kontroly vstupu Aliro.

Systémy kontroly vstupu

Společnost Siemens představí na veletrhu nové čtečky karet. Tyto čtečky jsou kompatibilní s kartami Mifare Classic, Mifare Plus a Mifare DESFire EV1. Při použití v kombinaci s kartami Mifare Classic a Mifare DESFire EV1 je při komunikaci mezi kartou a čtečkou využívána pokročilá metoda šifrovaní. Šifrována může být i veškerá komunikace mezi čtečkou a hostitelským systémem, díky tomu lze dosáhnout skutečně mimořádně vysoké úrovně zabezpečení. Čtečky karet jsou také připraveny k použití standardů NFC (Near Field Communication).

Základní verzí přístroje je prostá čtečka karet. Další verze pak obsahují vestavěnou klávesnici a snadno čitelný displej s organickými světelnými diodami (Organic Light Emitting Diode – OLED) umožňující předávat nositeli karty výstražná hlášení a zprávy ze systému. Podsvětlení klávesnice i displeje mění intenzitu světla podle místních světelných podmínek. Všechny verze čteček mají po obvodu rámeček ze světelných diod, který může svítit červeným, žlutým nebo zeleným světlem.

Čtečky jsou vyrobeny z odolných a trvanlivých materiálů, které bez obtíží odolávají vlivům počasí i běžně používaným čisticím prostředkům. Verze určené k instalaci na povrch stěny mají stupeň odolnosti proti nárazu IK08, a tudíž mimořádně dobře odolávají vandalismu. Čtečky lze díky stupni krytí IP55 a rozmezí provozní teploty od -40 do +55 °C použít ve vnitřním i venkovním prostředí.

siemens

Novinky v požární ochraně

Kromě nové verze systému EPS Cerberus PRO IP5.2 a prezentace modernizačního konceptu ústředen Synova bude na stánku k vidění zejména přelomové řešení bezdrátových požárních hlásičů SWING (Siemens Wireless of New Generation). Na rozdíl od předchozí generace bezdrátové hlásiče nekomunikují s radiovým rozhraním pouze napřímo, ale tvoří decentralizovanou síť topologie MESH, ve které si předávají informace mezi sebou navzájem až ve třech vrstvách. Dosah signálu se tím znatelně prodlužuje a lze snadno obejít překážky i silné vnitřní zdi budov. Hlásiče přihlášené k jednomu radiovému rozhraní mohou být uvnitř budovy od sebe vzdáleny až úctyhodných 180 metrů (na volném prostranství až 1 kilometr), a umožňují tak zabezpečit s jediným rozhraním prostory až pětipodlažního objektu nebo decentralizované komplexy budov (rekreační střediska, skanzeny nebo staveništní komplexy buněk). Vše velmi rychle a bez narušení provozu.

Velkou předností bezdrátových hlásičů v systému SWING je jejich univerzální použití. Čtyřsenzorové hlásiče s technologií ASA trvale porovnávají průběh signálu naměřený v prostředí instalace se vzorky projevů požáru a jiných nepožárních projevů, které jsou uloženy v jejich paměti. Reakce pak závisí na parametrové sadě, zvolené přesně podle typu chráněných prostor. Je tak možné extrémně rychle rozpoznat požár tam, kde je třeba velmi rychlého zásahu pro odvrácení značných škod vznikajících již v raném stadiu požáru (například výpočetní centra, domovy seniorů se ztíženou pohyblivostí, archivy nebo depozitáře umění), případně v halách s vysokým stropem, kde trvá transport kouřových částic k hlásiči delší dobu. Na druhou stranu jsou hlásiče odolné proti klamným podnětům, jako jsou mlha, pára, kouř vznikající při sváření, divadelní kouřové efekty, výfukové plyny, cigaretový kouř apod. Připočte-li se vysoký stupeň krytí IP44, rozsah pracovní teploty od -10 do +55°C a elektromagnetickou odolnost až 30 V/m, mohou být hlásiče SWING bez problémů nasazeny i do velmi náročných průmyslových aplikací. Systém SWING díky výše uvedeným unikátním vlastnostem naplno otevírá novou kapitolu historie EPS. Spojuje nejspolehlivější detekci požáru na trhu, vysokou odolnost, maximálně zabezpečenou komunikaci a obrovskou flexibilitu s jednoduchostí instalace a levným provozem. Navíc znamená pouze zanedbatelný zásah do interiérů, nenarušuje kontinuitu provozu ve stávajících budovách a podstatně zjednodušuje změnu dispozic.

Další novinkou v oblasti systémů kontroly vstupu je představení zcela nově vyvinutého systému s názvem Aliro. Systém Aliro je založen na více než třicetiletých zkušenostech z oboru a představuje novou generaci systémů se zjednodušeným hardwarem, který umožňuje použití IP technologií přímo u dveří v kombinaci s tradičními metodami instalace. Vývoj systému Aliro zohlednil současné požadavky trhu na jednoduché ovládání pomocí web rozhraní nebo pomocí mobilních aplikací. Aliro je flexibilní pro instalační firmy, jednoduché a efektivní pro koncové uživatele.

siemens II

 

Průmyslová televize – digitální záznamové zařízení Vectis iX

Další novinkou, kterou společnost Siemens na veletrhu uvede, je nová produktová řada vysoce výkonných záznamových zařízení (NVR) a záznamových programů (NVS) s označením Vectis iX. Produkty z řady Vectis iX podporují síťové sledování a zaznamenávání videa z 6 až 64 IP kamer. Vectis iX NVR nabízí záznam rychlostí 480 až 1 200 fps a interní úložiště s kapacitou 2 až 24 TB, v závislosti na konkrétním modelu, s datovou propustností až 288 Mb/s (48 kamer / 3Mpix@25fps).

Produktová řada Vectis iX podporuje IP kamery s rozlišením až 20 Mpx. Více megapixelové nahrávání přináší detailnější videozáznamy, což je důležité zejména pro použití integrované funkce digitálního přiblížení – ať v režimu živého videa, anebo přehrávání záznamu. Všechny typové řady Vectis iX využívají kompresního formátu H.264 pro minimální zatížení sítě a jsou kompatibilní také pro formát MJPEG a MPEG4 pro připojení již instalovaných kamer starší produkce. Samozřejmostí je plná podpora standardu ONVIF Profile S.

Zařízení z produktové řady Vectis iX jsou vybavena analytickými algoritmy pro počítání osob, virtuální plot, detekci přítomnosti/zmizení objektů, detekci pohybu a sledování oblasti zájmu. Systém vlastního monitorování s integrovaným řízením teploty a kontrolou systému – pro hardwarové i softwarové prvky – umožňuje v případě indikace problému upozornit obsluhu nebo automaticky obnovit provoz systému pro zajištění nepřetržitého monitorování. Integrovaný VSS_SDK (software developer kit) umožňuje Vectis iX propojit s ostatními produkty společnosti Siemens, jako jsou Management systém MM8000, systém kontroly vstupu SiPass Integrated a jiné.

K dispozici je bezplatný software Vectis iX96 RAS se základními funkcemi prohlížení, který lze použít ve spojení s rekordéry řady Vectis iX k analyzování a prohlížení videozáznamů prostřednictvím sítě LAN/WAN z až 96 kanálů a 3 síťových záznamových zařízení (NVR). Pro pohodlné ovládání a prohlížení jsou k dispozici aplikace pro systémy iOS a Android.

Systém Vectis iX CMS může řídit a zobrazovat několik zařízení Vectis iX (NVR/NVS) na vzdálených nebo centralizovaných místech s možností rozložení na 4 LCD (Full HD).

siemens III

 

Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy

V oblasti PZTS bude společnost Siemens prezentovat novinky z portfolia ústředen řady SPC. Nabídka příslušenství byla rozšířena o další systémové prvky, jako jsou například brány pro připojení modulů ústředen Sintony na sběrnici SPC X-BUS pro snadný přechod na nový systém bez nutnosti výměny systémových prvků a zásahů do existující kabeláže. Do prodeje byly také uvolněny systémové moduly pro audio ověřování poplachů s možností obousměrné komunikace. Ústředny řady SPC byly doplněny o další funkce, jako je například podpora IP kamer pro video ověřování poplachů s možností vzdáleného přístupu uživatele, podpora dalších funkcí a čteček pro systémovou kontrolu vstupu nebo rozšíření možností oprávnění uživatelů pro ještě snadnější ovládání. Samozřejmostí je také bohaté softwarové příslušenství, zahrnující aplikace pro správu ústředen, dohled pro snadnou obsluhu, včetně mobilních aplikací, určených pro operační systémy Android a iOS.

Dále bude představena nová řada pohybových detektorů MAGIC. Tyto detektory využívají zrcadlovou technologii, plné digitální zpracování signálu a jsou navrženy tak, aby byla minimalizována doba potřebná k jejich instalaci. Detektory MAGIC jsou nabízeny v několika provedeních ve stejném designu. V nabídce jsou jak klasické PIR detektory, tak i duální varianty, které kombinují PIR a MW detekci. Všechny varianty jsou dodávány také v provedení s funkcí aktivního antimaskingu. Detektory MAGIC se vyznačují extrémně nízkou proudovou spotřebou v řádech jednotek mA. V nabídce je také celá řada příslušenství k detektorům, zahrnující kromě výměnných zrcadel také několik variant montážních držáků a zadních krytů. Namísto standardního zadního krytu lze detektory doplnit buď o zadní kryt v zrcadlovém provedení, odrážející povrch, na kterém je detektor nainstalován, nebo krytem pro zápustnou montáž.

siemens IIII

 

Zdroj: Siemens Česká republika a FS DAYS

  g+   sdílet