S dopravní výchovou začněte v rodině a včas

  g+   sdílet  

deti na kolech

Děti by měly získat základní návyky, jak se chovat v silničním provozu, již v rodině. Vybrali jsme pro vás několik postřehů, které můžete při poučení svých dětí používat dnes a denně. 

Účast vašeho dítěte na silničním provozu se s jeho přibývajícím věkem bude stále zvětšovat, stejně jako jeho schopnost vnímat rizika. Každé dítě je „osobnost“ a v různém období jeho života se chová odlišně, což samozřejmě souvisí s jeho růstem a mentálním i fyzickým dospíváním.

Dětského účastníka silničního provozu ovlivňuje samozřejmě i prostředí, ve kterém žije. Je zřejmé, že na venkově se mnohem více jezdí na kole a je zde také menší provoz. Naopak ve městě se váš potomek více setkává s hromadnou dopravou.

Při chůzi s dítětem zajistěte jeho viditelnost

Při chůzi s dítětem ve věku do 4 let je nutné především zajistit jeho viditelnost. Už jste se v obchodech podívali po výrazném oblečení? To by mohlo postačit, pokud s vámi dítě často přechází silnici, nebo se pohybuje blízko silnice či cyklostezky. Nebo svému potomkovi pořiďte rovnou reflexní vestu! Ve školkách a školách jsou reflexní vesty již standardním bezpečnostním vybavením.

Výchova k opatrnosti je na prvním místě

Víte o tom, že náhlé vstoupení do vozovky bývá nejčastější příčinou tragédií dětských chodců, kdy i opatrný řidič nemá šanci reagovat? Proto učte vaše dítě už od raného věku, nejlépe již ve věku do čtyř let chodit na chodníku vpravo, ne hned u silnice, poučte je, že se nemá u silnice s nikým strkat, hrát si. Naučte vaši ratolest, že má sledovat konec chodníku a tam počkat na dospělého a přecházet silnici až s ním. Je důležité mu také vštípit, že nemá chodit blízko zaparkovaných aut. Může se totiž stát, že člověk vystupující z auta si dítěte nevšimne a otevřením dveří ho může zranit.

Na kolečkách zajistěte viditelnost a chraňte hlavu

Děti již v nízkém věku rádi nasedají na odrážedla, která jsou v současnosti hitem. Často se nás ptáte, jak zajistit bezpečnost vašich malých neposedů na „strojích“, které zatím opravdové kolo jen připomínají. Nešetřete na reflexních prvcích, které by měly být vždy samozřejmým vybavením. Součástí ochranných prostředků vašeho dítěte na odrážedle, koloběžce i kole, by měla být dětská cyklistická přilba. Ze zkušenosti již určitě víte, že běžné úrazy se dětem hojí rychle, poranění hlavy je ale vždy rizikem. Dítě má menší stabilitu, může přijít k úrazu při rozjíždění z kopce, narazit do nějaké překážky a podobně. Učte své dítě mít přilbu vždy správně nasazenou a připevněnou tak, aby chránila i čelo a mírnila zranění obličeje. Přilba je nutným vybavením také pro každého malého cyklistu.

Cesta autem jen s pásy! 

Pamatujte na to, že i když jedete autem jen kousek a pomalu, je nutné malé dítě vždy poutat do dětské autosedačky. Nejmenší děti vozíme v sedačkách typu 0 a 0+, nejlépe proti směru jízdy. Uvědomte si také, že i dětská láhev nebo knížka může při nesprávném uskladnění v autě a prudkém zabrzdění nebo i malém nárazu způsobit velká zranění. 

Dítě mějte vždy ve správné autosedačce

Již jsme si zvykli, že děti v autě cestují pouze v autosedačce. Děti ve věku okolo čtyř let přecházejí do posledního typu autosedačky, která už nemá vlastní popruhy, ale dítě je připoutáno klasickým bezpečnostním pásem auta. Mnoho dětí sedí jen na podsedáku, který však nechrání hlavu ani krk. Proto je potřeba, aby autosedačka měla také „zádovou“ část. Pokud vybereme dobře, výškový rozsah umožní použití takové sedačky až do okamžiku, kdy dítě bude mít 150 cm výšky. Důležité je také správné vedení pásu kolem sedačky a dítěte.

Dobrý výhled je základ! 

Pro dítě při přecházení silnice nebývá problémem se naučit rozhlédnout se na obě strany. Posoudit ale, zda je situace bezpečná, ještě někdy neumí. Problémem bývá omezený výhled, např. když před přechodem parkuje auto. Dítě se rozhlédne, podívá se a může nabýt dojmu, že nic nejede a že může jít. Ale auto jet může, a dítě ho nevidí. Rodič si musí uvědomit, že dítě má v takové situaci jiný výhled než dospělí. Proto naučte své dítě, jak získat větší výhled, ale nevystavit se riziku. Kam může popojít, jak se mění výhledový úhel, když se posune doprava a doleva apod.

Pozor na další auta

Poučte vaše dítě, že pokud jedno auto zastaví a řidič dítěti ukáže, že ho pouští, dítě se má ještě ujistit, že z druhé strany nejede jiné auto. Nejzákeřnější je situace, kdy jedno auto zastaví a druhé, které jede za ním, ho předjede na přechodu. Auto se objeví tam, kde ho ani zkušený dospělý nečeká. Navíc dítě je malé, takže si ho řidič vůbec nemusí všimnout.

Učte děti opatrnosti

To, co učíte dítě při chůzi (například zastavit před přechodem přes silnici, nepohybovat se na kraji chodníku u silnice apod.), je učte také při jízdě na kole. Poučte svého potomka, že jezdíme vpravo, klidně, nekličkujeme, mohou už i vědět, že telefonovat za jízdy je zakázáno. Jďete příkladem, vždyť jsme pro naše děti tím největším vzorem.

Nastupování a vystupování

Vysokým rizikem při cestování autem je okamžik nastupování a vystupování z auta. Dítěti vysvětlujeme, proč je bezpečnější vystupovat na stranu k chodníku. Pokud je to prostorově možné, tímto směrem vystupují všechny děti v autě. Pokud dítě vystupuje směrem do silnice nebo na parkovišti, učíme ho, na co všechno musí dávat pozor. Pokud si umí samo otevřít dveře, je důležité, aby si předtím vždy vyžádalo souhlas rodiče. Rizikem je nejen projíždějící automobil, ale otevřením dveří můžeme ohrozit cyklistu či chodce. Při otvírání na parkovišti také učíme otvírat dveře tak, abychom nepoškodili vedle stojící automobil.

Samozřejmě i děti  školou již povinné je nutné neustále učit. Vezměte je na vycházku s výukou různých dopravních situací.  Je jasné, že s přibývajícím věkem přibývají dětem kroužky a záliby, děti chodí na nová místa a tak musí řešit stále nové situace. Starší děti učte samostatně cestovat veřejnou dopravou, bezpečně nastupovat a vystupovat, správně se chovat za jízdy.

Sníženou viditelnost vylepší odrazky

Pokud dítě jezdí na kole i za snížené viditelnosti, vybavte jeho kolo vedle odrazek také světly. Vyplatí se vám vybrat kvalitní světla s dostatečnou svítivostí, a to jak z hlediska vzdálenosti, tak úhlového rozsahu.

Zdroj: www.bezpecnecesty.cz

 

 

  g+   sdílet