Varování před nestabilními dětskými židličkami

  g+   sdílet  

U jídelních stolů mají malé děti své místo ve vysoké židličce. Spotřebitelská organizace dTest otestovala 22 modelů pro samostatně sedící děti. Čtyři židličky propadly ve zkoušce stability. Modely Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero Homee a Scarlett Kombi nesplnily zákonné normy, při jejich použití hrozí převrácení židličky i s dítětem vzad.

foto Baby Mix 2v1

foto Caretero Homee

Experti v laboratoři testovali stoličky určené pro děti ve věku zhruba od šesti měsíců. dTest mimo jiné zjišťoval, jestli se židličky mohou s dítětem převrátit dopředu, vzad nebo do strany. Při testování se odborníci řídili aktuálně platnou normou ČSN EN 14988:2018, která u dětských vysokých židliček přesně stanovuje bezpečnostní požadavky na jejich konstrukční zpracování i zkušební metody, kterými se prověřují. Testovací metoda při zkoušce stability simuluje situace, kdy se dítě v židličce naklání do stran nebo se odstrčí od stolu.

„Pokud měly stoličky ve výbavě pultík a nastavitelnou opěrku zad, testovali jsme všechny možné varianty. Při zkouškách stability jsme odhalili čtyři rizikové modely – Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero Homee a Scarlett Kombi. Reálně hrozí, že se tyto židličky s dítětem převrátí dozadu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest a dodává: „Tyto židličky nepovažujeme za vhodné a pro děti bezpečné, podali jsme proto podnět České obchodní inspekci kvůli nedodržení platné normy.“

foto Caretero Primus

foto Scarlett Kombi

Žádný rodič si určitě nechce ani představit, jaká nebezpečí s sebou nese převrácení stoličky. Poznat rizikovou židličku přitom nelze jinak než při testování. Všechny nedostatečně stabilní výrobky mají shodou okolností jedno společné, a to podobnou konstrukci. Jedná se o typ, který je možno rozložit na samostatnou židličku a stoleček. „Dvěma židličkám jsme udělili nedostatečnou známku i za jejich konstrukční zpracování. U modelů Caretero Homee a Scarlett jsme totiž mezi sedačkou a opěradlem narazili na skuliny, ve kterých mohou dětské prsty uvíznout nebo se dokonce skřípnout,“ dodává Hana Hoffmannová.

Přehled testovaných vysokých dětských židliček nejdete na webu ZDE. Kompletní výsledky testu dětských židliček přineslo dubnové vydání časopisu dTest.

Zdroj: dTest

 

 

 

  g+   sdílet