Sygic udělal další významný krok k elektromobilitě: Vydává vůbec první navigaci s integrovanou platbou za nabíjení

  g+   sdílet  

Společnost Sygic přidává do navigace Sygic GPS Navigation novou funkci – takzvaný Electric Vehicle Mode (EV Mode). Režim je speciálně určený pro elektromobily a umožňuje řidičům naplánovat si trasu tak, aby měli na cestě kompatibilní nabíjecí body, mohli za nabíjení zaplatit bez nutnosti instalace jiné další aplikace a zároveň dostali informaci o dostupnosti nabíjecích stanic.

Sygic, tvůrce navigací pro mobilní telefony, kterému důvěřuje více jak 200 milionu řidičů po celém světě a člen exkluzivní asociace CharIN Association se stal prvním výrobcem navigací pro mobilní telefony na světě s integrovanými nabíjecími službami pro elektrická auta.

Novinku si může každý uživatel aktivovat zdarma přímo v navigaci. Řidičům umožňuje vybrat si model svého elektrického nebo plug-in hybridního auta z rozsáhlé databáze s přednastavenou kapacitou baterie, průměrnou spotřebou a typem konektoru.

Jednotlivé parametry zároveň může uživatel upravit dle stáří vozidla nebo osobní zkušenosti. Velkou výhodou je, že si nemusí instalovat už žádné jiné aplikace od poskytovatelů nabíjecích služeb, stačí jen jedna – od Sygicu.

„Naším cílem bylo vytvořit řešení, které umožní každému řidiči bezproblémové a jednoduché nabíjení. Jen aktivuje EV Mode a my za něj uděláme veškeré plánování jeho cesty“ uvedl Petr Füzék, vedoucí oddělení eMobility v Sygicu.

„Řidiči si přidají nabíjecí bod jako zastávku na trase, zkontrolují přes aplikaci, zda je u něj volno, vyberou způsob platby a mohou nabíjet. Zatím se mohou zastavit třeba na kávu v nedaleké kavárně. Jakmile se auto nabije na požadovanou úroveň kapacity baterie, dostane řidič notifikaci a může za nabíjení rovnou zaplatit,“ vysvětlil Füzék.

Sygic teprve nedávno ohlásil partnerství s největším poskytovatelem přístupu k nabíjecím stanicím pro elektrická auta, společností Plugsurfing, která provozuje více jak 150 000 nabíjecích bodů v 38 zemích po celé Evropě.

EV Mode je součástí dlouhodobé strategie Sygic, stát se lídrem v oblasti elektromobility. Plánuje toho dosáhnout tak, že poskytne otevřenou platformu, která umožní integraci nabíjecích služeb z celého světa.

Jak Füzék dodává, současná globální ekonomická a humanitární krize, kterou ještě zhorušuje pandemie nového coronaviru COVID-19, ještě více „urychlí politickou a veřejnou poptávku po ekologické a udržitelné budoucnosti.“

„Věříme, že pokud se všechno dostane do normálního stavu, prodeje konvenčních aut se spalovacím motorem klesnou a podíl elektrických aut se v následujících měsících bude zvyšovat.“ uvedl.

V budoucnosti plánuje Sygic přidat do svojí navigace ještě více funkcí určených speciálně pro elektrická auta a vytvořit tak univerzálního astistenta. Ten díky analýze jízdního stylu řidiče, vyhodnocení povětrnostních podmínek, dopravy a jiných důležitých faktorů, umožní rozpoznat přesný dojezd při plánování delších tras.

Přechod z auta se spalovacím motorem na elektromobil tak bude pro řidiče jednodušší a může i výrazně ovlivnit skutečnost, pro jaký typ auta se rozhodnou.

EV Mode je pro každého uživatele Sygic GPS Navigation zdarma. Koncem tohto roku navíc společnost Sygic oznámí další důležitou funkci pro elektrická auta, která vzejde ze spolupráce s renomovanými výrobci aut a s využitím vyspělých algoritmů pro plánování trasy pomůže řidičům vyrovnat se s takzvaným „strachem z dojezdu“ nebo-li range anxiety, který je jedním z největších důvodů pomalého přechodu na elektrická auta.

Petr Füzék popsal vizi Sygic v oblasti elektromobility i v rozsáhlém dokumentu Úsvit elektrické energie: Jak úspěšně porazit strach z dojezdu elektrických vozidel a prosadit se na masovém trhu.

 

 

 

  g+   sdílet