Kamerové systémy: Pasti na lupiče, které fungují

  g+   sdílet  

Pokud se bezstarostně procházíte po ulicích velkých měst, možná ani netušíte, že jste pod neustálým dohledem kamerových systémů. Zkuste si někdy najít na oblíbených křižovatkách bezpečnostní kamery. Jsou nenápadné a někdy je nenajdete, ani když víte, kde jsou. Například ve Velké Británii se podařilo díky kamerovým systémům masivně snížit kriminalitu.

Na kamery narazíte všude a pomáhají i při zabezpečení domů a firemního majetku. Zpravidla jsou prostory sledované kamerami označené jako CCTV. Pokud jste tuto zkratku již viděli a nevíte co znamená, tak je to v překladu: Closed Circuit Television – uzavřený televizní okruh.

Máte na to najmout si ochranku?

Abyste spolehlivě ochránili váš majetek, musíte ho mít pod neustálou kontrolou. Najímat lidi je drahé a tak majitelé nemovitostí šetří peníze tím, že si pořizují levnější kamerové systémy. Prostor, na který byste normálně potřebovali několik lidí, ohlídáte s kamerovým systémem sami. Nasazení systému kamer není ovšem zdaleka tak snadné, jak to vypadá.

Tisíce otazníků kolem kamerových systémů

„Chci pohlídat dům kamerami, ale vůbec se v tom nevyznám.“  Tak to jsou úvodní slova lidí, kteří přicházejí do specializované firmy KFS ALARM pro radu, jak si zabezpečit dům nebo firmu kamerovým systémem. Nabídka na trhu je obrovská a pro laiky matoucí. Nezkušený člověk často nedokáže posoudit, které parametry systému jsou důležité a které ne.

Většina lidí ještě rozliší mezi digitálním a analogovým přenosem, ale tím to většinou končí. Jakou kameru shánět, pokryje kamerový systém všechna patra, nestačily by levné USB kamery, jaká je spotřeba elektřiny, co když elektřina vypadne?  Majitelé domů si s instalací kamer většinou moc rady nevědí. Proto hledají rady na fórech a u odborných firem.

Co umí kamery?

Pokud si myslíte, že kamery pouze pasivně snímají dění kolem domu, tak se mýlíte. Takzvané foto pasti se čím dál tím častěji podílejí na odhalování kriminálních činů. Tajně nainstalované kamery tak dokázali odhalit mnoho případů v kancelářích nebo ve firmách. Majitel nejmenované firmy si například všiml, že se mu soustavně ztrácejí malé částky peněz. Po nasazení nenápadných kamer firmou KFS ALARM došlo k nashromáždění důkazů pro Policii ČR a odhalení nenechavé účetní. Kamery se stále častěji využívají i ve školách a institucích.

Nechcete se spokojit s málem?

Kamerové systémy ale nejen brání majetek a odhalují zloděje. To, že kamery umí monitorovat prostory ví asi každý. Málokdo ale ví, že dnešní kamerové systémy umí věci, které jsou pro mnohé lidi z říše sci-fi. Moderní kamery jsou totiž schopné identifikovat osoby, umí poznat auta odjíždějící z parkoviště, umí identifikovat vstoupení do vymezeného prostoru, sejmout poznávací značku auta nebo vyhlásí automaticky poplach. Samozřejmostí je zasílání SMS o narušení prostoru na mobil nebo přímo do centrály hlídací agentury, která okamžitě zasahuje.

Potřebujete kamery na kombajn?

Průmyslové kamery však neřeší jen kriminalitu, ale někdy docela praktické věci. Příkladem může být kombajnér, který obsluhoval velký a složitý kombajn a nedokázal mít některé z jeho částí pod kontrolou. Vše se vyřešilo kamerovým systémem na kombajnu. Snadným naistalováním se zabránilo se tak velkým ztrátám kvůli přeplněnému zásobníku nebo technickou poruchou.

Kamerové systémy toho umí hodně. Neudělejte chybu a nebojte se poradit s kamarádem nebo specialistou na kamerové systémy. Nebudete litovat a kamery vám zajistí klid a bezpečí.

  g+   sdílet