Ptačí pohled pro Nissan Note

  g+   sdílet  

Nedávno představená nová generace vozu Note od automobilky Nissan se odvážně zařadila mezi vozy přinášející špičkové technologie i do nižších tříd. Příkladem může být kamerový systém, kterým je tento vůz vybaven. Obsahuje hned čtyři kusy kamer. Jeden v přední mřížce chladiče, dva ve zpětných zrcátkách a jeden v zádi automobilu. Poslední z nich se pak využívá jak pro couvání, tak také pro nový systém označovaný autmobilkou jako bezpečnostní štít.

„Zbrusu nový Note byl pro naše konstruktéry velkou výzvou, protože jsme do něj chtěli zabudovat spoustu špičkových technologií, a přitom udržet příznivou cenu. Podařilo se nám však všechny tři součásti bezpečnostního štítu vyvinout tak, aby využívaly jednu kameru, čímž jsme výrobní náklady omezili na minimum, a mohli tak i v malém voze použít velmi pokročilé funkce.“ Tolik řečeno slovy Etienna Henryho, víceprezidenta plánování produktů pro Evropu.

Podstatou systému je například „panoramatické“ zobrazování okolí vozu, spojením záběru ze všech čtyř kamer do jednoho obrazu. Systém navíc sám dokáže rozpoznat znečištění kamery a v takovém případě ji omyje proudem vody a osuší proudem vzduchu. parkování s vozem je tak nejen snadné, ale také velmi bezpečné díky skutečně dokonalému přehledu o dění kolem vozu.

Za jízdy se pak o bezpečnost a komfort stará sestava hned tří dalších systémů.

Systém sledování mrtvého úhlů

Skvělá věc a jednoznačně příspěvek k bezpečnosti. Jeho použitím i u automobilu této kategorie si Nissan jednoznačně zaslouží pochvalu. A nejde jen o pomůcku pro nezkušené řidiče. ověření možnosti změnit jízdní pruh je díky tomuto systému mnohem rychlejší a doba po kterou se řidič dívá jinam než na vozovku před sebou je znatelně kratší. Pokud se rozhodnete změnit jízdní pruh a není tam místo, systém začne blikat a zazní i zvukové varování.

Systém upozornění na opuštění jízdního pruhu

Opět velmi užitečná pomůcka zejména při únavě řidiče. Bohužel je zde ale pravdou, že tento systém počítá spíše se silnicemi, kde jsou pruhy opravdu vyznačené a na některých tuzemských tak může mít značné problémy. I tak je to ale užitečné zařízení.

Systém rozpoznávání pohybujících se předmětů

Narozdíl od běžných parkovacích asistentů umí tento systém upozornit nejen na překážky stojící v cestě třeba parkujícímu vozu, ale také na předměty, osoby a zvířata, která se teprve přibližují do dráhy vozu. V kombinaci s kamerou snímající za vozem úhel více než 180 stupňů by mělo být hračkou zaparkovat i na zahradě plné pobíhajících dětí a psů.

Mimo již uvedené poskytuje Note své posádce a řidiči také zobrazení navigace a obrazu z kamer na displeji o rozměru 5,8 palce. Dále navigaci využívající navigační software „Send to car“ od společnosti Google, který přináší příjemnou možnost poslat si doma připravenou trasu a její navigační body přímo do automobilu.

  g+   sdílet