Bezchybný policejní zásah?

  g+   sdílet  

Rozhodnutím Generální Inspekce Bezpečnostních Sborů o zásahu jejich kolegů na dálnici D1 je prý celá akce bez pochybení. Což je celkem s podivem.

Otázkou pak ale je, co všechno lze při policejních zásazích očekávat v budoucnu a jak se tomu bránit. Další otázkou proč policie při svých akčních zásazích pravidelně ohrožuje zdraví a často i životy nezúčastněných osob pohybujících se v okolí. Ať už je to střelbou nebo jako v tomto případě postavením zátarasu z policejních aut na dálnici. Zátarasu, který v daném prostoru uzavře také vozy jiných lidí. Zátarasu který jim neumožní uniknout a zátarasu do kterého pak pronásledujícím policejním vozem naženou stíhanou osobu.

Vše je dobře vidět i na přiloženém obrázku. Zdemolovaný a ohořelý vůz Audi A6 řídil pronásledovaný. Mimochodem šlo o 17 letého mladíka. Byl patrně stíhán kvůli ukradení vozu svého otce, který toto oznámil policii. Ve stříbrném voze Škoda pak cestovali lidé, kteří s celou akcí neměli nic společného. Do zádě jejich auta pronásledovaný mladík naboural a došlo k požáru, při kterém uhořel. Ostatní lidé akci přežili. Jeden z nich byl převezen vrtulníkem do nemocnice v Brně, dalších 8 lidí ošetřovali záchranáři na místě. Nicméně přežili. A to měli velké štěstí, protože situace, do které je policie dostala, byla extrémně nebezpečná. Co v dané situaci policie udělala naopak pro jejich bezpečnost se nám zatím nepodařilo zjistit.

Největší otázkou pak je, jak se o svoji bezpečnost v podobných situacích má člověk postarat sám. Je opravdu jedinou možností rychle kamkoli zmizet? Nejlépe hned v okamžiku, kdy z dálky zaslechneme policejní sirénu? A ještě jedna věc, v okolí policejních zásahů rozhodně nevozte na zadních sedačkách svého auta děti.

Další info a fotografie zde, zde a zde.

  g+   sdílet