Stálá dálková světla pro Volvo

  g+   sdílet  

Novinka, kterou Volvo představilo hned po faceliftu většiny svých modelů, může na první pohled trochu šokovat. Nebo znít dokonce šíleně. Volvo totiž právě představuje svoji technologii trvale zapnutých dálkových světel, která není nutné přepínat na potkávací světla ani ve chvíli, kdy v protisměru jede jiné vozidlo.

Přesný popis celé technologie je trochu nad rámec tohoto článku, ale v krátkosti jde o úpravu světelného kužele ve chvíli, kdy proti vám jede jiné vozidlo. Děje se tak s pomocí prvků umístěných přímo v čočce světlometu s xenonovými výbojkami. Prvky jsou aktivní a jejich úkolem je právě přizpůsobení a přesné namíření světla požadovaným směrem. Tedy zakrytí části světla v místech, kde se nachází jiné auto.

Přesnost nastavenívyzařovaného světla má být podle konstruktérů neobyčejně přesná a o přesné zaměření se postará kamwera umístěná ve vršku předního skla. Ta se již nyní stará také o spoustu dalších bezpečnostních systémů Volvo. V případě protijedoucího vozidla je systém schopen určit jeho umístění s přesností 1,5 stupně. Což je u jedoucích vozidel hodně pokročilá technologie.

Asi vůbec nejpozoruhodnější na tomto sci-fi je jeho plánované uvedení do série, tedy zpřístupnění ve vybraných modelech již toto jaro. Konkrétně v automobilech Volvo S60, V60 a XC60.

  g+   sdílet