Zvažme používání zimních pneumatik v létě!

  g+   sdílet  

conti

 

* Brzdné dráhy zimních pneumatik jsou v létě výrazně delší

* Přesnost řízení klesá o 15 %

* Zvyšuje se valivý odpor a opotřebení pneumatik

Poměrně nízké teploty mohly až doposud v řidičích vzbuzovat dojem, že mohou jezdit na zimních pneumatikách celý rok. Na tento omyl poukazuje Dr. Andreas Topp, vedoucí vývoje zimních pneumatik koncernu Continental: „V letních měsících, kdy venkovní teploty dosahují vysokých hodnot, mají zimní pneumatiky podstatně delší brzdnou dráhu než pneumatiky letní a také výrazně klesá přesnost řízení,“ varuje Dr. Topp. Jízdní testy při letních teplotách ukázaly, že vozidlo se zimními pneumatikami, které se snaží zastavit z rychlosti 100 km/h na co nejkratší vzdálenosti, potřebuje na úplné zastavení o přibližně 6 metrů více než vozidlo s pneumatikami letními. To je více než délka vozidla, což odpovídá zbytkové rychlosti 37 km/h, kterou vozidlo se zimními pneumatikami vykazuje na rychloměru v případě nouze, zatímco vozidlo s letními pneumatikami již stojí. Při použití zimních pneumatik v letním období se také výrazně zhoršuje stabilita vozidla.

„Naměřili jsme 15 % zhoršení přesnosti řízení,“ vysvětluje Dr. Topp. Zatímco vyhýbací manévr je při rychlosti 80 km/h s letními pneumatikami bezproblémový, při použití zimních pneumatik je tato kritická mez pod 70 km/h. „O bezpečnost jde v první řadě,“ doporučuje Dr. Topp. Dokonce ani pro řidiče, kteří jezdí jen v městském provozu, nejsou zimní pneumatiky nejlepší volbou. Úroveň jejich opotřebení je v teplém období roku vysoká a jejich valivý odpor během léta je až o 15 % vyšší než u pneumatik letních, takže výrazně roste spotřeba paliva vozidla. Topp proto doporučuje používat v tomto období letní pneumatiky a v chladných měsících zimní pneumatiky.

Continental se řadí svým obratem 32,7 miliard eur v roce 2012 mezi celosvětově přední subdodavatele automobilového průmyslu. Jako výrobce brzdových systémů, systémů a komponent pro pohony a podvozky, přístrojových desek, řešení infotainmentu, elektroniky vozu, pneumatik a technických elastomerů přispívá Continental k větší bezpečnosti a globální ochraně klimatu. Continental je navíc kompetentním partnerem v síťové automobilové komunikaci. Continental v současné době zaměstnává asi 170 000 lidí ve 46 zemích světa.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm, Jičíně, Otrokovicích a Trutnově. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen a Dolné Vestenice. Celkem v Česku a na Slovensku koncern Continental AG zaměstnává na 16 000 pracovníků.

www.conti-online.cz

www.continental.sk

  g+   sdílet