Kde jsou firmy nejzranitelnější

  g+   sdílet  

next III

Pachatelé vloupání způsobují v Praze nejvíce starostí majitelům obchodů, ubytovacích zařízení a restaurací, jak vyplývá z policejních statistik za loňský rok. „Lákavé jsou dále kanceláře malých nebo středních firem a ušetřeny nejsou ani soukromé ordinace lékařů,“ podotýká odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček.

Krádeže s fatálními následky pro firmy

Podnikatelé riziko vloupání často podceňují. Následky přitom mohou být fatální. Netýká se to přitom jen odcizené hotovosti, drahé elektroniky a různých cenností. „Nevyčíslitelnou ztrátu představují citlivé informace uložené v ukradeném počítači nebo notebooku. Tato ztracená data mohou znatelně zpomalit fungování některých firemních procesů nebo být využita pro konkurenční boj. Pachatelé mají zájem také o doklady, razítka, tiskopisy, které nezřídka zneužívají k páchání další trestné činnosti, k zakládání falešných podniků nebo provádění neoprávněných finančních transakcí,“ upozorňuje Ivan Pavlíček z firmy NEXT, odborník na zabezpečení firem i domácností.

next I

Kde jsou firmy nejzranitelnější

Z hlediska vloupání patří mezi nejohroženější obchody s prosklenými výlohami, které nejsou chráněné bezpečnostní mříží nebo ochrannou fólií. Totéž platí pro nezabezpečené kanceláře, restaurace a hostince, kam se zloději obvykle dostávají tak, že rozbijí okenní tabuli, navrtají rám okna nebo vylomí zámkovou vložku dveří. „Pro firmy je nejefektivnější kombinace mechanického zabezpečení s elektronickými bezpečnostními systémy – například detektory, které registrují narušení prostoru, otevření dveří, oken, vrtání či řezání trezoru. Vhodné je také použití bezpečnostních kamer,“ doporučuje odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček.

next II

Soukromé ordinace jako magnet na zloděje

Vloupaček nejsou ušetřené ani soukromé lékařské ordinace, kde se zloději s oblibou zaměřují na krádeže drobné elektroniky. V hledáčku mají také léky, které lze použít na výrobu drog, dále recepty a injekční stříkačky. Zloději neváhají zdevastovat celou ordinaci sprejem a poškodit drahé lékařské přístroje, které obvykle bývají bez příslušných certifikátů na černém trhu neprodejné. „Na trhu jsou přitom dostupné elektronické i mechanické technologie, které umí řádění zlodějů zabránit nebo v nejhorším případě znesnadnit. Instalace těchto systémů nevyžaduje žádný stavební zásah, který by potřeboval povolení majitele. Mnohá bezpečnostní zařízení jsou navíc mobilní, což ocení především ti lékaři, kteří provozují ordinace v nájemních prostorách,“ uzavírá Ivan Pavlíček z firmy NEXT.

Zdroj: NEXT

  g+   sdílet