Co se krade v ČR?

  g+   sdílet  

187934619

Kradou se více automobily nebo se zloději zaměřují více na vykrádání bytů? Zajímavé statistiky Policie objasňují situaci v ČR.

Krádeže jsou u nás bohužel na denním pořádku. Většinou každý máme v okolí někoho, komu buď vykradli byt, auto nebo měl odcizený vůz či kolo. A nebo se nám to stalo samotným. Vždy je to velmi nepříjemné vzhledem k finanční ztrátě, ale i starostem s vyřizováním celé záležitosti. Co se tedy u nás krade nejvíce?

Ze statistik Policie ČR za rok 2013 vyplývá, že nejpočetnější skupinou jsou věci odcizené z automobilů. Jejich počet dosáhl vloni celkových 30 899. Není se čemu divit, lidé svým chováním zlodějům práci neztěžují, spíše naopak. Na sedadlech zaparkovaných aut u obchodních domů, ale i na ulicích, najdete často doslova poklady. Notebooky, batohy a bundy na sedačkách, to vše je pro zloděje lákadlem. Získat takovou zapomenutou věc je otázkou pouhé minuty.

Na druhém místě se umístily kapesní krádeže. Do těch spadají nejen ty na ulicích, ale také v hromadných prostředcích či na místech, kde se shlukují lidé, např. v kině. Těch bylo v roce 2013 celkem 15 957.

175856415

V těsném závěsu za sebou skončily krádeže součástek z motorových vozidel s počtem 10 761 a krádeže automobilů v počtu 10 736. Obě tato čísla jsou varovně vysoká. Vaše vozidlo se tak denně vystavuje velmi vysokému riziku. Myslete proto na zabezpečení svého vozu a jeho součástek a předejděte tak jeho odcizení.

 Jízdní kola skončila ve spárech zlodějů v počtu 9 682 kusů. Za to odcizených motorek bylo vloni „pouze“ 905. Celkem početnou skupinu pak tvoří vykrádání bytů a rodinných domů, kterých v loňském roce policie zaznamenala 3 877. 

Jak je vidět, s krádežemi se setkáváme denně ve svém okolí či my samotní. Důležité je proto myslet na prevenci a krádežím předcházet. Nenechávat věci v autech na sedadlech, zabezpečit si kvalitně váš automobil i byt, nenechávat přivázané kolo na ulici.

Zdroj: www.construct.cz/

  g+   sdílet